Reakcije na Temeljni ugovor: ‘Kapitulacija i akt izdaje’

Dio političkih partija je osudio, a dio pozdravio potpisivanje ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Izdajnička vlada mora pasti, naveli su Socijaldemokrati Crne Gore (sdcg.me)

Brojne su reakcije a potpisivanje Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koji su u srijedu ujutro potpisali premijer Dritan Abazović i patrijarh Porfirije.

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića odmah je reagovala i najavila pokretanje inicijative za rušenje Vlade, nakon koje će „suspendovati ugovor“ koji, kako su naveli, nije ustavan.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozdravio je potpisivanje ugovora.

„Veliki dan za Crnu Goru i njenu veru, slobodu i čast. Živela Crna Gora i Srbija i njihovo večno i bratsko prijateljstvo. Živela SPC i srpski narod gde god da živi“, napisao je Božović na Twitteru, prenio je Tanjug.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP), članice manjinske vlade, poručili su da je ispunjen njihov glavni prioritet koji je ova stranka postavila prilikom ulaska u manjinsku vladu.

“Očekujemo da će sada započeti nova era u odnosima između države Crne Gore i SPC i da ćemo, rešavanjem ovog važnog pitanja, moći da se okrenemo i drugim prioritetima koji stoje pred Crnom Gorom”, poručili su iz SNP.

Politički analitičar Zlatko Vujović kratko je napisao – “Dostavljen. Prošvercovan”.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković rekao je novinarima ispred Vile Gorica, gdje  je nekoliko desetaka građana protestovalo zbog potpisivanja ugovora, da je Abazović pokazao da, kako je rekao, “vodi netransparentnu politiku i da prema građanima postupa na podmukao način”.

‘Sve otvorenija diktatura Abazovića’

“To ne radi vlada koja tvrdi da je transparentna. Abazović ne drži do mišljenja stručne javnosti. Ovo je sve otvorenija diktatura Abazovića. Ovo nisu interesi građana. Ovo nije ni interes Srba u Crnoj Gori. Crnogorski narod pruža im ruku da gradimo stabilniju, evropsku Crnu Goru”, naveo je Zeković.

On je rekao da su okupljeni građani “protiv otimanja crnogorske kulturne baštine i falsifikovanja nacionalne istorije”.

Negodovao je i književnik Milorad Popović, koji je za Antenu M rekao da je potpisivanje ugovora „akt sramne kapitulacije kakav nije poznat u istoriji moderne crnogorske politike”.

Kako je poručio, plan koji su pripremili (ruski predsjednik Vladimir) Putin i (srbijanski predsjednik Aleksandar) Vučić uz pomoć (premijera Albanije Edija) Rame, je da Crna Gora ponovo postane jedna marionetska republika koja bi bila izlaz Srbije i Rusije na Jadran i Mediteran.

„Rade na tome da unište crnogorsku naciju vrlo organizovano, i dosad prilično efikasno“, rekao je.

Socijaldemokrate Crne Gore su potpis nazvale „sakrivenim i sramnim“, „kako se potpisuje svaka kapitulacija i akt izdaje“.

„Izdajnička vlada mora pasti“, naveli su.

“Sad nam ostaje da saniramo štetu i da suverenistički blok najzad uradi ono što je trebalo: konsoliduje se i omogući vraćanje na evropski kolosjek”, zaključuju u saopštenju.

Iz Radničke partije su, pak, pozdravili potpis.

“Ovim potpisom stavljena je tačka na pitanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Okrenimo se zajedničkoj budućnosti u pomirenoj Crnoj Gori”, poručili su iz partije.

Izvor: Al Jazeera i agencije