Lokalni izbori u Podgorici i u još 13 opština raspisani za 23. oktobar

Obustavljeno je izvršenje odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike skupština.

Postupanje predsjednika Crne Gore se naslanja na Zakon o Ustavnom sudu, kaže se u saopštenju (Arhiva)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je lokalne izbore u Podgorici i još 13 opština za 23. oktobar, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Navodi se da je Đukanović donio odluku o obustavljanju izvršenja odluka o raspisivanju izbora za odbornike, postupajući saglasno odluci Ustavnog suda koja je stupila na snagu 1. avgusta i ima za neposrednu pravnu posljedicu ukidanje Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi.

“Time je obustavljeno izvršenje odluka o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine Glavnog grada i skupština opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak, kojima je u junu, odnosno julu mjesecu ove godine istekao mandate”, kaže se u saopštenju, prenijela je Anadolija.

Poštovanje oduke Ustavnog suda

Obustavljeno je, kako se navodi, i izvršenje odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike skupština opština Tivat i Budva, čije je sazive prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

“Postupanje predsjednika Crne Gore, u konkretnoj pravnoj situaciji, kompleksnoj i sa aspekta našeg ustavno-pravnog sistema, zatim međunarodnih standarda i dobre prakse, takođe se naslanja i na Zakon o Ustavnom sudu”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je svako dužan da poštuje odluke Ustavnog suda, a stavovi o određenim pitanjima izraženi u njegovim odlukama obavezujući su za sve državne organe.

Izvor: Agencije