Vučić: U dogovoru s Prištinom izvukli smo najbolje moguće

Prema postignutom dogovoru, stanovnici Kosova i Srbije moći će slobodno putovati koristeći lične karte.

'Plašim se da nakon ovog sledi nešto drugo, treće i da nas neko gura u sukobe', prokomentirao je Vučić pitanje registarskih oznaka koje još nije riješeno (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sporazumom Beograda i Prištine o odustajanju od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane dviju zemalja, Srbija uspjela izvući najbolje moguće.

Vučić je naglasio kako je s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem postigao usmeni dogovor prema kojem Srbija ukida izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovske lične dokumente, a Kosovo neće uvoditi takve isprave za one koji imaju srpske lične karte, prenosi agencija Fena.

“Mi ništa nismo potpisali. Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine, a da se briše sporazum iz Brisela 2013. godine i da se ne govori o Zajednici srpskih opština”, izjavio je Vučić nakon zajedničke vježbe pripadnika policije i vojske.

Prema postignutom dogovoru, stanovnici Kosova i Srbije moći će slobodno putovati koristeći lične karte.

“Mi smo se borili da nešto ispravimo i mislim da smo uspeli. Ne možemo da se zalažemo za ‘Otvoreni Balkan’, a da zatvaramo sve granice. Mislim da je ovo što je postignuto dobro za nas. Mi smo i do sada priznavali njihove dokumente, ali smo im izdavali papir, a sada će biti okačen papir disclaimera da to nije nikakvo priznanje, ali smo se izborili za državnost na Kosovu i da dokumenti Republike Srbije važe na Kosovu i Metohiji – posebno Srba sa Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

‘Plašim se da nakon ovog ide nešto drugo’

Srbi koji žive na Kosovu 31. jula podigli su barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova koja je od 1. augusta namjeravala zabraniti automobilske registarske oznake s imenima gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Također, od 1. augusta trebalo je početi izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, što je praksa koju Beograd provodi prema građanima Kosova posljednjih 11 godina.

Nakon podizanja tenzija i intervencije EU-a i SAD-a, kosovska vlada odlučila je pomjeriti početak primjene spomenutih odluka za mjesec dana, a u međuvremenu je postignut dogovor o dokumentima. Međutim, još se ne zna što će biti s registarskim oznakama s imenima kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Radio Slobodna Evropa navodi da je Priština najavila kako će od 1. septembra vlasnici takvih automobila, kojih na sjeveru Kosova ima gotovo 10.000, imati dva mjeseca da preregistriraju svoje automobile na registarske oznake RKS (Republika Kosovo).

“Albin Kurti je rekao da do kraja oktobra neće biti više nevažećih tablica, a to govori da on želi dalje sukobe, iako oni nemaju dokument na osnovu kojih to mogu uraditi. Plašim se da nakon ovog sledi nešto drugo, treće i da nas neko gura u sukobe”, prokomentirao je Vučić pitanje registracija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada