Ruska pravoslavna crkva priznala autokefalnost Makedonske

Sinod Ruske pravoslavne crkve je izrazio nadu da će najmlađa u porodici autokefalnih pravoslavnih crkava ‘čvrsto čuvati svetu pravoslavnu vjeru u čistoti i cjelovitosti i biti vjerna pravoslavnom kanonskom predanju’.

Srpska pravoslavna crkva je 24. maja priznala autokefalnost MPC-Ohridske arhiepiskopije, a 5. juna je patrijarh srpski Porfirije uručio tomos o autokefalnosti arhiepiskopu ohridsko-makedonskom Stefanu (Al Jazeera)

Ruska pravoslavna crkva (RPC) priznala je Makedonsku pravoslavnu crkvu (MPC) – Ohridsku arhiepiskopiju kao autokefalnu, odlučio je Sinod RPC-a.

“Priznati Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju kao autokefalnu sestrinsku crkvu i u sveštene diptihe upisati ime njenog predstojatelja, arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana”, navedeno je u odluci Sinoda, Tanjug prenosi Interfax.

SPC u maju priznala autokefalnost MPC

Sinod Ruske pravoslavne crkve je izrazio nadu da će najmlađa u porodici autokefalnih pravoslavnih crkava “čvrsto čuvati svetu pravoslavnu vjeru u čistoti i cjelovitosti i biti vjerna pravoslavnom kanonskom predanju”.

Srpska pravoslavna crkva je 24. maja priznala autokefalnost MPC-Ohridske arhiepiskopije, a 5. juna je patrijarh srpski Porfirije uručio tomos o autokefalnosti arhiepiskopu ohridsko-makedonskom Stefanu.

Prije pola stoljeća MPC se odvojila samovoljno iz SPC-a, u kojoj je bila autonomna, želeći potpunu samostalnost – autokefalnost, što ni jedna pravoslavna Crkva tada nije prihvatila.

Izvor: Agencije