Lajčak i Escobar sa predstavnicima Srpske liste u Mitrovici

Prije dolaska u Beograd, Lajčak i Escobar došli su u Sjevernu Mitrovicu, gdje su se sastali su se sa predstavnicima Srpske liste.

Lajčak i Escobar intenzivirali su diplomatske aktivnosti poslije prošlosedmičnih neuspjelih pregovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu (Al Jazeera)

Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar, nakon boravka u Prištini danas dolaze u dvodnevnu posjetu Beogradu.

Prije dolaska u Beograd, Lajčak i Escobar došli su u Sjevernu Mitrovicu, gdje su se sastali su se sa predstavnicima Srpske liste.

Lajčak je nakon sastanka ponovio stav da međunarodna zajednica želi da izbjegne situaciju od 31. jula, kada su lokalni Srbi postavili barikade kako bi spriječili Vladu Kosova u realizaciji odluke o tablicama i dokumentima za prelazak granice.

Escobar je kratko rekao da se misija nastavlja u Beogradu.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, i Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, intenzivirali su diplomatske aktivnosti poslije prošlosedmičnih neuspjelih pregovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu.

Vučić i Kurti u Briselu nisu uspjeli da riješe spor u vezi sa mjerama reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, ali su se saglasili da nastave pregovore preko posrednika.

Zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru Kosova

Vučić će danas poslije podne prvo razgovarati nasamo sa Lajčakom, a potom će im se pridružiti Escobar.

Poslije jučerašnjih sastanaka sa Kurtijem i kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani u Prištini, Lajčak je rekao da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog dešavanja na sjeveru Kosova 31. jula, dok je Escobar rekao da su i od srpske i od kosovske strane dobili garancije da će biti izbjegnuti novi incidenti.

Lajčak je rekao da će nastaviti razgovore sa obe strane radi pronalaska rješenja za pitanja tablica i ličnih dokumenata i dodao da ne očekuje da se “bilo šta loše” desi u narednim danima.

Šef evropske diplomatije Josep Borell pozvao je Vučića i Kurtija u Brisel 18. augusta, kako bi dvije strane postigle dogovor o gorućim pitanjima, čime bi bila izbjegnuta mogućnost nove eskalacije tenzija 1. septembra.

Primjena mjera odgođena do 1. septembra

Kosovska vlada je 29. juna odlučila da osobe koje posjeduju srpske lične dokumente, od 1. augusta mogu da uđu na teritoriju Kosova jedino uz izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, i da 1. augusta počne obavezna preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake.

Pošto su Srbi postavili barikade na putevima na sjeveru Kosova 31. jula, Kurtijeva vlada je, na zahtjev SAD-a, odložila do 1. septembra primjenu mjera reciprociteta prema Srbiji koje se odnose na lične dokumente i registarske tablice.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Escobar od Kurtija juče zatražili da odloži primjenu mjera reciprociteta za još tri mjeseca.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada