Montgomery: Kurti zbog podrške Zapada može otići predaleko

Bivši američki ambasador smatra da međunarodna zajednica vlasti Srbije stavlja u nemoguću poziciju insistirajući na nastavku dijaloga s Kosovom.

Odgovornost za svako potencijalno nasilje će biti na Evropskoj uniji i SAD-u, kaže William Montgomery (Grgo Jelavić / Pixell)

Bivši američki ambasador William Montgomery smatra da međunarodna zajednica vlasti Srbije stavlja u nemoguću poziciju insistirajući na nastavku dijaloga s Kosovom, a da nisu u stanju natjerati  premijera Kosova Albina Kurtija da poštuje već odavno postignute dogovore.

Dodaje da bi Kurti upravo zbog tih ustupaka koje mu Zapad čini mogao otići predaleko i iznuditi reakciju Beograda koju ni Srbija ni svijet ne žele te ocjenjuje da će odgovornost za svako potencijalno nasilje, biti na Evropskoj uniji i SAD-u.

“Ako aktuelna politika EU/SAD nastavi odobrovoljavati Kurtija, odgovornost za svako potencijalno nasilje koje se desi na njihovu je dušu”, ocijenio je američki diplomata za Tanjug.

Montgomery tako odgovara na pitanje kako vidi ulogu SAD-a, rezulate dijaloga u Briselu i šta se može očekivati do 1. septembra, do kada je odgođena primjena odluke o tablicama i ličnim dokumentima.

Kaže da nije optimističan.

‘SAD i EU žele da Srbija prizna nezavisno Kosovo’

“Bojim se da međunarodna zajednica Vladu Srbije dovodi u nemoguću poziciju, jer nisam siguran da je međunarodna zajednica svjesna utjecaja svojih postupaka”, rekao je Montgomery.

“Kakvu vrstu dijaloga mogu očekivati kada Kurtija i Kosovo ne mogu natjerati da poštuju već odavno postignute dogovore u dijalogu?”, pita on i konstatira: “Zašto bi Vlada Srbije pravila dalje ustupke kada je Kurtiju dozvoljeno da ignorira prethodne obaveze?”

Problem je, kako naglašava, u tome što je Kurti “izuzetno opasan” i što izgleda tako da će vjerovatno “proračunato ili iz gluposti” otići predaleko i tako iznuditi snažnu reakciju Srbije što ona ne želi, kao što ne želi ni međunarodna zajednica.

“Ali, to se nastavlja kako bi se Kurti smekšao. Zašto? Zato što SAD i većina zemalja EU-a žele da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno u sadašnjim granicama. To je pravi cilj”, naveo je Montgomery.

Izvor: Agencije