Kurti: Registarske tablice Kosova na sjeveru od 1. septembra

Premijer Kosova poručio je da registarske tablice s oznakom KS više neće biti u upotrebi te da Vlada ne može prihvatiti neutralan status ove zemlje.

Albin Kurti: Srbijanska strana nije iznosila konstruktivne prijedloge u Briselu za rješenje krize (Anadolija)

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je u srijedu da registarske tablice s oznakom KS više neće biti u upotrebi.

Izjavio je to u prvom obraćanju javnosti od povratka iz Brisela, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kurti tvrdi da srbijanska strana nije iznosila konstruktivne prijedloge u Briselu za rješenje krize te da je četiri konkretna prijedloga dao Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Kurti kaže da je bilo riječi o upravljanju krizom na sjeveru Kosova, gdje je većinski srpsko stanovništvo.

Podsjeća da je Vlada Kosova odluku o preregistraciji vozila na RKS tablice i izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata srbijanskim državljanima pomjerila za 1. septembar te da se odluka više neće odgađati.

‘Državnost i suverenitet Kosova’

“Registarske tablice s oznakom KS ne mogu i nema potrebe da se ponovo vrate u saobraćaj. Vlada je produkt državnosti i suvereniteta Kosova i ne može prihvatiti neutralan status ove zemlje. Jer, jedna od opcija je bila da mi proizvedemo neutralne registarske tablice, bez oznake države. Duboko sam uvjeren da srbijanska strana bespotrebno dovodi do usijanja retoriku i djelovanje u oblasti sigurnosti”, kazao je Kurti.

Kako bi pokušali doći do rješenja, u Prištini borave evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar.

Sastat će se s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Kurtijem, a četvrtak u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prošle sedmice, uz posredovanje EU-a, u Briselu je održan sastanak Kurtija i Vučića, ali dogovor o ovim pitanjima nije postignut.

Odluku o preregistraciji vozila na sjeveru Kosova sa srbijanskih na kosovske tablice, kao i o izdavanju dokumenata za državljane Srbije pri ulasku na Kosovo Vlada je planirale provesti u djelo od 1. augusta, ali Srbi na sjeveru su tada, u znak nezadovoljstva postavili barikade na putevima, javio je iz Prištine novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Srbi postavili, pa sklonili barikade

Vlada Kosova je odložila primjenu odluke za 1. septembar, a Srbi su pristali da sklone barikade.

“U međuvremenu, prošle nedelje u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, održan je sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali do dogovora nije došlo. Beograd je tražio da Srbi sa severa Kosova koriste KS tablice, koje su, prema zvaničnicima Srbije, neutralne, dok kosovski premijer insistira da tablice za Srbe sa severa budu RKS, što je skraćenica za Republiku Kosovo, odnosno da budu iste kao i sve druge tablice na Kosovu”, javlja Ahmetaj.

Najveći dio Srba sa sjevera Kosova koristi registarske tablice koje izdaje Srbija, s oznakama gradova koji se nalaze na teritoriji Kosova, podsjetio je novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera