Haaretz: Novo dno izraelske politike na Balkanu

Izraelska ambasada radi protiv interesa i želja lokalne jevrejske zajednice, sarađuje sa desničarskim populistima i tjera muslimanske prijatelje, navodi izraelski list.

Haaretz piše kako je pod premijerom Lapidom, koji je i ministar vanjskih poslova, Izrael pao na novo dno na Balkanu (EPA)

Iako je izraelska javnost mislila kako je odlaskom Benjamina Netanyahua sa mjesta premijera došao kraj vezama i romansama sa europskim nacionalistima, dokazalo se kako se prevarila, navodi se u uredničkom članku izraelskog lista Haaretz gdje se ukazuje na odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

“Neki su Izraelci pomislili kako je sa okončanjem vladavine Netanyahua okončana groteskna romansa naše zemlje sa reakcionarnim, ultranacionalističkim, antimuslimanskim i nekada čak i antisemitskim pokretima u Evropi: primjer toga su odnosi sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je poznat po napadima na jevrejskog mađarsko-američkog milijardera i filantropa Georgea Sorosa, kao i po slavljenju pronacističkog mađarskog lidera iz Drugog svjetskog rata Milosa Horthyja“, navodi utjecajni izraelski list.

Kritike i jevrejske zajednice

“No, ispostavilo se kako je ova pretpostavka preuranjena. Ne dešava se svaki dan da viši zvaničnik evropske države optuži Izrael za ‘suludu’ intervenciju u tamošnjoj politici koja se ‘teško pojmi’. Ipak, to se desilo sa Bosnom i Hercegovinom ovog mjeseca. Izraelska ambasada u Albaniji, koja pokriva diplomatske odnose na Balkanu, objavila je neuobičajen memoradum u kojem se izražava prijedlog o promjenama bh. izbornog zakona iako ta promjena donosi povećanje ovlasti najreakcionarnijih lidera“.

Dalje Haaretz spominje ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković koja je kazala kako je spomenuti dokument u suprotnosti sa stavom bh. vlasti. I mala zajednica bosanskih Jevreja je kritizirala izraelsku pristranu reakciju, dodaje se u tekstu.

“Bosanska muslimanska manjina smatra kako Izrael intervenira na nedobrodošao način i u domaćoj politici staje na stranu hrvatskih nacionalista koji promoviraju izbornu reformu koja njima ide u korist, a na štetu muslimanskog stanovništva. Kako je bivši bh. ministar Haaretzu ogorčeno rekao: ‘Antagoniziranje države sa muslimanskom većinom u Europi, koja ima dugu historiju zaštite jevreja i jevrejskog naslijeđa, ne može biti u interesu Izraela“, piše uredništvo Haaretza.

Oružje u rukama srpskih vojnika

Dodaje se kako je „odlukom da podrži prijedlog, Izrael stao na stranu političke stranke koja odbija osuditi zločine hrvatskog fašističkog režima iz Drugog svjetskog rata – režima koji je podržavao nacističku Njemačku i bio odgovoran za ubistva desetaka hiljada jevreja“.

„Izrael ima kompliciranu historiju odnosa sa ultranacionalističkim liderima balkanskih država. Podržao je embargo na oružje UN-a tokom tamošnjih ratova 1990-ih, ali su razni izvještaji, objavljeni proteklih godina, pokazali kako je izraelsko oružje nekako našlo put do srpskih snaga koje su masakrirale bosanske muslimane. Detalji o tome su i dalje pod zabranom objave, opravdani strahom od ‘nanošenja štete izraelskim vanjskim odnosima i sigurnošću’.“

“Ipak, pod premijerom Yairom Lapidom, koji je i ministar vanjskih poslova, Izrael je pao na novo dno na Balkanu. Izraelska ambasada sada radi protiv interesa i želja lokalne jevrejske zajednice uz saradnju sa desničarskim populistima i tjera muslimanske prijatelje. Sve ovo treba biti crvena linija izraelske vanjske politike, ako ništa zato što se naredni američki predsjednički izbori približavaju“, zaključuje se u tekstu Haaretza.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada