Osumnjičenim Rusima i Ukrajincu za špijunažu u Albaniji produžen pritvor

Rusi i Ukrajinac osumnjičeni su da su fotografisali bivšu fabriku za proizvodnju vojnog oružja radi davanja informacija stranoj sili.

Ako budu osuđeni, Rusima i Ukrajincu prijeti kazna do 10 godina zatvora Foto: Tanjug

Sud u Albaniji produžio je pritvor dvojici ruskih i jednom ukrajinskom državljaninu, protiv kojih se vodi istraga o špijunaži zbog aktivnosti u bivšoj fabrici za proizvodnju vojnog oružja.

Oni su optuženi za “obezbjeđivanje tajnih informacija vojnog ili bilo kojeg drugog karaktera kako bi ih dostavili stranoj sili, čime se narušava nezavisnost zemlje”, prenosi Beta.

Sutkinja Pajtime Fetahu odbacila je optužbu da su Rusi i Ukrajinac prikupljene informacije proslijedili stranoj zemlji.

Saslušanje iza zatvorenih vrata

Saslušanje je održano iza zatvorenih vrata, a detalji o tome zašto su osumnjičeni mogli biti zainteresovani za fabriku nisu saopšteni.

Dvoje osumnjičenih Rusa identifikovani su kao Mihail Zorin i Svetlana Timofojeva, dok je Ukrajinac identifikovan kao Fedir Alpatov, saopštile su vlasti.

Oni su uhapšeni u subotu u blizini bivše vojne fabrike u Gramšu, 80 kilometara južno od prestonice Tirane. Osumnjičeni su fotografisali fabriku.

Vlasti su saopštile da je Zorin, koji je ušao u fabriku, biber sprejem onesposobio dva stražara koji su pokušali da ga uhvate. Timofoeva i Alpatov su uhapšeni ispred kompleksa.

Ako budu osuđeni, prijeti im kazna do 10 godina zatvora.

Izvor: Agencije