Preminuo Božidar Delić, potpredsjednik Skupštine Srbije

Penzionirani general Vojske Srbije je nakon konstituiranja novog saziva Skupštine izabran za jednog od njenih potpredsjednika; na Kosovu podnesena krivična prijava za ratne zločine.

Božidar Delić je preminuo u Moskvi, gdje se nalazio na liječenju (Tanjug)

Potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Božidar Delić preminuo je u utorak, potvrđeno je Tanjugu Novoj demokratskoj stranci Srbije.

Delić je preminuo u Moskvi, gdje se posljednjih desetak dana nalazio na liječenju, prenosi Beta.

Početkom mjeseca, po konstituiranju novug saziva Skupštine, izabran za jednog od njenih potpredsjednika.

Vojnu akademiju završio u Sarajevu

Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije Nada, DS S – POKS, kao predsjednik pokreta “Nema nazad – iza je Srbija”.

Delić je rođen 8. januara 1956. godine u Petrovcu kod Ðakovice, a penzionirani je general-major Vojske Srbije.

Vojnu akademiju je upisao u Beogradu, a završio u Sarajevu 1977. godine, da bi po završetku školovanja kao pješadijski potporučnik bio raspoređen u Bileći.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991-92), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995-99) tokom rata na Kosovu, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Penzioniran je 2005. godine.

Kao svjedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv bivšeg predsjednika Srbije i Savezne republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

U Srpsku radikalnu stranku (SRS) se učlanio 2006. godine i na parlamentarnim izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a potom i potpredsjednika Narodne skupštine.

Više puta biran za narodnog poslanika

Za poslanika je ponovo izabran na parlamentarnim izborima 2008. godine i ponovo je biran za potpredsjednika parlamenta.

Kada je u septembru 2008. godine došlo do raskola u SRS-u stao je na stranu Tomislava Nikolića i zajedno s njim osnovao poslanički klub “Napred Srbijo”, a zatim i Srpsku naprednu stranku (SNS).

Krajem februara 2011. godine je napustio SNS i vratio se u članstvo SRS-a te ponovo izabran za poslanika 2016. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada SRS nije prešo cenzus, zajedno s potpredsjednikom stranke Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob s rukovodstvom radikala, zbog čega su isključeni iz članstva i osnovali pokret “Ljubav vera nada”.

U januaru 2022. godine objavljeno je da je napustio pokret “Ljubav vera nada” i osnovao pokret “Nema nazad – iza je Srbija”, s kojim je nastupio na izborima ove godine, u okviru koalicije Nada, čiji je nosilac izborne liste bio.

Krivična prijava za ratne zločine na Kosovu

Nakon imenovanja Delića za potpredsjednika Skupštine Srbije, protiv njega je prošle sedmice na Kosovu podnesena krivična prijava u sektoru ratnih zločina.

Predstavnica podnosioca prijave, Udruženje za ratne zločine “Đakovica 98-99”, Shkendije Hoda je izjavila da očekuju konkretne rezultate.

Rekla je da su ukupno podnijeli tri krivične prijave priložene s činjeničnom dokumentacijom, prenosi Anadolija.

Krivična prijava uključuje identifikaciju počinilaca zločina kroz svjedočenje albanskih civila u vrijeme kada su bili zatočeni ili maltretirani od srbijanske vojske i policije.

Iz udruženja su naveli da je Delić bio iz sela u blizini Đakovice i da je učestvovao u ovim zločinima kao civil.

Izvor: Agencije