Osmani s Escobarom razgovarala o situaciji na sjeveru Kosova

Predsjednica Kosova je sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan razgovarala o procesu dijaloga sa Srbijom te najnovijim dešavanjima.

Vjosa Osmani: Kosovo će biti konstruktivna, ravnopravna i posvećena strana u procesu dijaloga (Anadolija)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u utorak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom, koji je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Kosova, Osmani je s Escobarom razgovarala o procesu dijaloga sa Srbijom, kao i o najnovijim dešavanjima, s posebnim akcentom na sjever Kosova, prenosi Anadolija.

Osmani je istakala da će Kosovo nastaviti biti konstruktivna, ravnopravna i posvećena strana u procesu dijaloga, doprinoseći miru i stabilnosti u zemlji i regiji.

U Prištinu stiže i Miroslav Lajčak

Naglasila je da je prioritet institucija Kosova primjena zakona te da su u tom kontekstu odluke institucija Kosova u skladu s Briselskim sporazumima o slobodi kretanja i nisu usmjerene protiv bilo koje zajednice.

Institucije Kosova su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s međunarodnim partnerima i svaka njihova odluka odražava ustavni duh zemlje i demokratske vrijednosti.

Escobaru, koji će u utorak navečer imati radnu večeru s liderima opozicionih partija, u srijedu će se pridružiti i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

U srijedu se očekuje sastanak s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, glavnim pregovaračem Kosova u dijalogu u Briselu Besnikom Bislimije te s predstavnicima kosovskih Srba.

Posjeta Escobara i Lajčaka Prištini, nakon koje će u četvrtak boraviti i u Beogradu, uslijedila je nakon neuspješnog sastanka Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prošle sedmice u Briselu.

Blokada puteva na sjeveru Kosova

Taj sastanak je bio organiziran u pokušaju da se pronađe rješenje nakon blokada puteva na sjeveru Kosova od Srba, zbog odluke Vlade Kosova da uvede reciprocitet na srbijanska lična dokumenta i da počne s preregistracijom vozila sa srbijanskim tablicama koje imaju oznake gradova Kosova na RKS tablice.

Nakon tenzija na sjeveru Kosova 31. jula, Vlada Kosova je, u konsultaciji s međunarodnim partnerima, prije svega SAD-om, odložila primjenu mjera za 1. septembar.

Izvor: Agencije