Mihajlović: Od novembra zabrana uvoza ruske sirove nafte

Ministrica rudarstva i energetike Srbije kaže da će ‘Naftna industrija Srbije’ od 1. novembra naftu morati da nabavlja od drugih snabdijevača na tržištu.

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je rekla da će za obezbjeđivanje energenata za predstojeću zimu biti izdvojeno više od tri milijarde eura

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Kruševcu da šesti paket sankcija Evropske unije prema Rusiji znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz te države od 1. novembra i kazala da će “Naftna industrija Srbije” naftu morati da nabavlja od drugih snabdjevača na tržištu, prenosi Tanjug.

Mihajlović je navela da se to dijelom dešavalo i do sada, te istakla da vjeruje da to neće utjecati na tržište u Srbiji.

“Šesti paket sankcija EU predviđa zabranu uvoza ruske sirove nafte posle 1. novembra. Nakon ovog perioda biće moguće snabdevanje sirovom naftom samo sa slobodnog tržišta. Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti”, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Kruševcu, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je rekla da će za obezbjeđivanje energenata za predstojeću zimu biti izdvojeno više od tri milijarde eura.

‘Potreban zaokret ka zelenoj, čistoj energetici i ekonomiji’

Istakla je da se vode pregovori sa Azerbjedžanom i o nabavci struje, da su određene količine obezbijeđene, kao i da je predsjednik Vučić jučerašnjim razgovorom sa predsednikom Alijevim pomogao da Srbija dodatne količine električne energije.

(Tanjug)

Nakon obilaska Osnovne škole “Jovan Popović” i vrtić “Pčelica” u Kruševcu, koji su uz još četiri osnovne škole rekonstruisani u okviru programa unaprijeđenja energetske efikasnosti, ministrica je rekla kako je je potrebno da čitavo društvo shvati da zaokret ka zelenoj i čistoj energetici i ekonomiji znači bolje i kvalitetnije uslove za život.

Kako je precizirano, ukupna vrijednost projekta energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama u Kruševcu je 1,8 miliona eura.

Mihajlović je također poručila i da se potpuna stabilizacija na tržištu peleta očekuje u narednih desetak dana i da će Vojska Srbije pomoći JP “Srbijašume“ u krčenju šumskih puteva, te da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta. Navela je da oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a milion ogrijevno drvo.

Izvor: Agencije