Escobar i Lajčak dolaze u Prištinu i Beograd

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan će posjetiti glavne gradove Kosova i Srbije, prenose mediji.

Cilj posjete je još jednom pokušati pronaći rješenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji dolaze na Kosovo (Al Jazeera)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak te specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar najvjerojatnije će posjetiti Prištinu i Beograd, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

RSE navodi kako bi se posjeta trebala dogoditi ove sedmice, a cilj je još jednom pokušati pronaći rješenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji dolaze na Kosovo, prenosi Fena.

Miroslav Lajčak boravit će ove sedmice u posjeti Prištini i Beogradu, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

On će u Prištinu doputovati u utorak, dok će Beograd posjetiti u četvrtak.

Sastanak u Briselu bez dogovora

Prošle sedmice su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali u Briselum uz posredovanje visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i Lajčaka, ali na tom sastanku nije postignut dogovor.

Srbi koji žive na Kosovu 31. jula podigli su barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova koja je od 1. augusta namjeravala zabraniti automobilske registarske oznake s imenima gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Također, od 1. augusta trebalo je početi izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Nakon intervencije EU-a i SAD-a, Vlada Kosova odlučila je pomjeriti početak primjene spomenutih do 1. septembra.

Izvor: Agencije