Rusi i Ukrajinac pokušali upasti u albansku tvornicu oružja

Tri vojnika, koja su čuvala tvornicu, ranjena jer su ih uljezi napali hemijskim oružjem.

Albanski Top kanal prenosi kako su tri vojnika povrijeđena, a jedan od njih je u ozbiljnom stanju (EPA - Ilustracija)

Albanski mediji prenose kako se sinoć dogodio ozbiljan incident u tvornici oružja u centralnom dijelu države, kada su četiri ruska državljana hemijskim oružjem napala albanske vojnike, prenosi agencija Tanjug.

Albanski Top kanal prenosi kako su tri vojnika povrijeđena, a jedan od njih je u ozbiljnom stanju.

Dodaje se i da zbog toga što im je bačena hemikalija u oči, postoji rizik da će ostati bez vida, pa su prebačeni u bolnicu u Tirani.

Top kanal navodi da je trojicu Rusa uhapsila policija, a za četvrtim se traga.

Proizvodnja ‘kalašnjikova’

O incidentu je izvijestio i Reuters, citirajući albansko Ministarstvo odbrane, koje je saopćilo da su dva vojnika povrijeđena dok su pokušala zaustaviti dvoje Rusa i jednog muškarca sa ukrajinskim državljanstvom da uđu u vojnu fabriku u centralnoj Albaniji.

„Vojnici koji su čuvali fabriku su odmah reagirali, ali tokom pokušaja da zaustave uljeze, dvojica vojnika su povrijeđena. Njihovo stanje je stabilno“, navodi se u saopćenju albanskog Ministarstva.

Reuters navodi kako je pogon Gramsh tokom komunističke vladavine u Albaniji korišten za proizvodnju ruskih automatskih pušaka AK 47 (populano nazivan ‘kalašnjikov’).

Agencija dodaje kako se na internetskoj stranici Ministarstva odbrane navodi kako se sada tamo radi za namjensku industriju, bez dodatnih detalja.

Vlasti navode kako je vojna policija, zajedno sa obavještajnim i protivterorističkim agencijama, na licu mjesta i istražuje incident, navodi Deutsche Welle koji dodaje kako je Albanija članica NATO saveza od 2009. godine.

Rama: Sumnjiče se za špijunažu

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je kako su tri osobe uhapšene i kako se „sumnjiče za špijunažu“.

Kako prenosi DW, jedan od uhapšenih, identificiran kao 24-godišnji ruski državljanin inicijala M.Z., pokušao je fotografirati tvornicu Gramsh koja se koristi za uništavanje zastarjelog naoružanja. Upotrijebio je neku vrstu spreja protiv vojnika kada je pokušao pobjeći.

Lokalni mediji su objavili snimke dva albanska vojnika koji su u bolnici sa povezima preko očiju i većeg dijela lica.

Deutsche Welle dodaje kako je druga uhapšena osoba 33-godišnja Ruskinja, dok je čovjek sa ukrajinskim državljanstvom treći uhapšeni i ima 25 godina.

Njemački medij navodi kako je Albanija inače popularno odmaralište i za Ruse i za Ukrajince, ali i kako je vojna vza Gramsh više od 70 kilometara udaljena od najbliže plaže.

Izvor: Agencije