Potvrđena prva optužnica za ratne zločine u ‘Oluji’

Optužnicom su obuhvaćena četiri pripadnika hrvatske ratne avijacije, objavili su srbijanski mediji.

Na teret se optuženima stavlja da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu (Arhiva)

Ministarstvo pravosuđa i uprave saopćilo je u subotu kako od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimilo službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje srbijanska strana tereti za počinjenje ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine.

Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim tijelima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srbijanskih medija, dodaje se u saopćenju.

Ministarstvo također navodi da okrivljenici kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navedena krivična djela nisu obaviješteni o pokretanju krivičnog postupka, niti su u bilo kojoj fazi krivičnog postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Hrvatske.

„Time su evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenicima u kaznenom postupku jamči Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći”, ističe se.

Zločini počinjeni u akciji ‘Oluja’

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo protiv četverice oficira hrvatskog ratnog zrakoplovstva za zločine počinjene u akciji “Oluja“, objavila je agencija Tanjug u subotu.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četiri pripadnika hrvatske ratne avijacije Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Drugostepeni sud je odbio žalbe branilaca okrivljenih i potvrdio prvostepenu odluku Posebnog odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, precizirano je u odluci objavljnoj na internetskoj stranici Apelacionog suda u Beogradu.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno zaključio da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice, te da nije potrebno bolje razjašnjenje stvari jer dokazi prikupljeni daju osnova za zaključak da se okrivljeni opravdano sumnjiče za krivično djelo za koje se terete.

Odnosno, kako je precizirano u odluci, ti dokazi su dovoljni za zaključak o postojanju opravdane sumnje neophodne za iznošenje ove krivičnopravne stvari pred sud i uskoro se očekuje početak suđenja.

Nakon ove odluke Apelacionog suda može se očekivati da optuženika uskoro bude zakazan početak suđenja pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada