Kućama otpuštena većina pacijenata zaprimljena iz Termi Tuhelj

Natrijev hipoklorit za obradu bazenske vode greškom je usipan u pogrešan rezervoar, nakon čega je došlo do trovanja više osoba.

U Opću bolnicu Zabok zaprimljeno je ukupno 15 osoba iz Termi Tuhelj, većinom strani turisti iz Slovenije, Italije i Nizozemske, koji su osjetili respiratorne probleme s disanjem i kašljem (Davor Puklavec/PIXSELL)

Većina pacijenata koja je sinoć zaprimljena u Opću bolnicu Zabok iz Termi Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, otpuštena je iz bolnice, a zadržane su samo dvije osobe, rekao je u subotu za Hinu šef bolnice Tihomir Vančina.

Zadržana je osoba koja je jučer zaprimljena na Odjel intenzivne njege te još jedna osoba koja se nalazi na odjelu interne, dodao je Vančina.

“Obje se osobe osjećaju dobro a pacijent koji se nalazi na Odjelu interne gotovo sigurno će danas biti otpušten iz bolnice. I pacijent na Odjelu intenzivne njege dobrog je stanja. Njegov razlog boravka na tom odjelu prvenstveno je iz mjera predostrožnosti”, pojasnio je ravnatelj zabočke Opće bolnice Vančina.

Ističe da su svi ostali pacijenti tokom noći i jutra otpušteni svojim kućama.

Tokom večeri u petak u Opću bolnicu Zabok zaprimljeno je ukupno 15 osoba iz Termi Tuhelj, većinom strani turisti iz Slovenije, Italije i Nizozemske, koji su osjetili respiratorne probleme s disanjem i kašljem.

Kako je izjavio direktor Termi Vasja Čretnik, natrijev hipoklorit za obradu bazenske vode, greškom je usipan u pogrešan rezervoar. Prema protokolu Termi odmah je počela evakuacije dijela kompleksa, tačnije prostora gdje se nalaze zatvoreni bazen, saune i wellness centar.

Kriminalističko istraživanje u toku

Dijana Mužar iz Policijske uprave krapinsko-zagorske izvijestila je da je kriminalističko istraživanje još uvijek u toku, a službeni izvještaj morat će se pričekati još neko vrijeme kada se neosporno utvrde sve činjenice.

Dodala je i kako je istraga obavljena u saradnji s Općinskim državnim tužilaštvom.

Ponovila je za Hinu da je dojava o samom događaju stigla jučer u 18:17 sati. Radilo se o dojavi radnika da se na prostoru bazena širi miris nalik na plin. Odmah po dojavi na teren su upućene Zagorska javna vatrogasna jedinica te Hitna medicinska služba. Mužar je potvrdila da je ljekarsku pomoć u Općoj bolnici Bračak zatražilo 15 osoba.

Dva pacijenta prevezena su u Zagreb na Sveti Duh.

Izvor: Agencije