Skupština danas glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore

Poslanici će se, na inicijativu pet stranaka, predvođenih DPS-om Mila Ðukanovića, izjasniti o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Da bi inicijativa prošla u parlamentu potreban je 41 glas (Reuters)

Skupština Crne Gore u petak će, na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Ðukanovića, izjasniti o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Inicijativu je podnijelo 36 zastupnika DPS-a, Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca (DUI) samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

Da bi inicijativa prošla u parlamentu potreban je 41 glas, što znači da im nedostaje pet glasova, prenosi Tanjug.

Posljednjih dana u podgoričkim medijima se špekuliralo da bi tu razliku u glasovima mogli nadomjestiti poslanici Demokratske Crne Gore.

Abazović ‘spreman i relaksiran’

Ova stranka ima potpisanu izjavu, nakon što je formirana parlamentarna većina poslije izbora krajem augusta 2020. godine, da nikada neće sarađivati s DPS-om.

Kakav će biti ishod sjednice, koja je zakazana za 11:00 sati, teško je predvidjeti, posebno nakon što je šest stranaka, predvođenih DF-om, podnijelo prijedlog da se o nepovjerenju Vladi i opozivu predsjednice parlamenta Danijele Ðurović glasa na sjednici 2. septembra.

Prijedlog su, pored zastupnika DF-a, podnijeli Pokret za promjene, Demokrate, Demos, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

U međuvremenu, Abazović je u više navrata ponovio da glasanje u parlamentu dočekuje “spreman i relaksiran”, kao i da nema ništa protiv prekomponiranja parlamentarne većine.

Prema Ustavu Crne Gore, ako vlada dobije povjerenje, potpisnici prijedloga ne mogu podnijeti novi prije isteka tri mjeseca.

Izvor: Agencije