Izglasano nepovjerenje 43. Vladi Crne Gore

Za nepovjerenje glasalo je glasalo 50 zastupnika Skupštine Crne Gore, dok je jedan bio protiv.

Glasalo se na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Ðukanovića (Screenshot)

Nakon 12-satne rasprave u Skupštini Crne Gore izglasano je nepovjerenje 43. Vladi ove balkanske države na čijem čelu je bio Dritan Abazović.

Za nepovjerenje glasalo je glasalo 50 zastupnika, dok je jedan bio protiv. Ostali nisu prisustvoali glasanju.

Glasalo se na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Ðukanovića.

Inicijativu je podnijelo 36 zastupnika DPS-a, Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca (DUI) samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

Prijedlog za rekonstrukciju

Nešto ranije, koalicija Crno na bijelo i Socijalistička narodna partija potpisale su prijedlog za rekonstrukciju Vlade i uputili ga svim strankama pobjednicama na izborima 30. augusta 2020. godine, osim onim koje su potpisale inicijativu za izglasavanje (ne)povjerenja aktuelnoj Vladi premijera Dritana Abazovića, prenosi agencija Tanjug.

„Rekonstrukcija podrazumijeva rekonstrukciju 43. Vlade, a pad znači novu Vladu“, rekao je Abazović novinarima u Parlamentu.

U prijedlogu koji je pročitao premijer Abazović, a njegova Ura objavila na Twitteru, navodi se između ostalog da će rekonstruisana Vlada i parlamentarna većina dodatno osnažiti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, da će provesti izbornu reformu i obaviti sve pripreme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku, kao i da će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unaprijeđenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmjeriti dominatno ka socio-ekonomskim temama.

Usklađenost sa EU

Pristupit će, dodaju, zajedničkom rješavanju pitanja izbora Sudskog vijeća, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužitelja i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsensuza.

Vlada, ističe se, ostaje maksimalno posvećena očuvanju vanjskopolitičkog kursa, europskim integracijama, regionalnoj saradnji kao i potpunoj usklađenosti vanjske politike sa vanjskom politikom EU, uz poštivanje svih međunarodno preuzetih obaveza i ugovora.

Vlada i parlamentarna većina, navodi se u prijedlogu, izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koje dijele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus, zaključno sa parlamentarnim izborima.

Razgovori o rekonstruciji Vlade Crne Gore počeli bi odmah po završetku večerašnje sjednice Skupštine.

Troiposatna pauza

Zastupnik i potpredsednik Demokratske CG Momo Koprivica iznio je niz kritika na prijedlog o rekonstrukciji i pozvao premijera Abazovića da podnese ostavku. On je rekao da sudeći prema ovom prijedlogu, Abazović ima podršku samo devet zastupnika CnB i SNP, koji su ga i potpisali.

Prethodno je i predsjednik Kluba zastupnika Demokrate – Demos “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović novinarima rekao da ostaju pri svojim stavovima da neće ulaziti u “prevarantske modele SNP i URA, sa DPS”.

“Obaviješteni smo da nema usaglašene, razrađene Inicijative koja sadrži prijedlog strukture Vlade Crne Gore, od 32 poslanika. Inicijativu je potpisalo devet poslanika, i to onih koji su formirali koaliciju sa DPS i Vladu sa DPS”, kazao je on.

Bogdanović je ocijenio da je to “magla inicijativa, klasičan bleferski potez, neozbiljan politički pamflet kojim ostaju pri ranijim stavovima da nema bilo kakvog dogovora prije nego što Vlada dobije podršku u parlamentu”.

“Nema, takođe, ni ostavke premijera, jer je jedna funkcija očito važnija od Crne Gore i njene izborne volje”, naveo je Bogdanović.

DF: Prilika da budemo zajedno

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić saopćio je večeras, u nastavku vanredne sjednice Parlamenta, da su dobili prijedlog za rekonstrukciju Vlade koji su potpisali CnB i SNP.

“DF-u se ne sviđa sve u ovom dokumentu. Ali to je prilika da svi budemo zajedno. To je prilika da se svi okupimo. Što se DF-a tiče, makar 20 poslanika bi ovo odmah potpisalo. Ne dopada nam se sve, ali pokušavamo da nađemo mjeru”, istakao je on.

“Očekujemo da bi kroz jednu normalnu proceduru i dijalog, mogli vratiti i uspješnije i bolje. S obzirom na iskustva dvije vlade poslije 30. avgusta (2020.), mislim da možemo bolje“, kazao je Mandić i poručio da DF čvrsto stoji na putu dogovora.

Bošnjačka stranka za nepovjerenje

Predsjedništvo Bošnjačke stranke (BS), na osnovu preporuke koje mu je dao Glavni odbor, donijelo je na današnjoj sjednici odluku da zastupnici partije glasaju za nepovjerenje Vladi Crne Gore, saopćeno je iz te stranke, prenosi agencija Anadolija.

Glasnogovornik BS-a Adel Omeragić, podsjetio je da je ta stranka odgovorno i posvećeno učestvovala u formiranju 43. Vlade Crne Gore, sa ciljem deblokade evropskog puta, dogovora oko izbornog zakonodavstva, deblokade pravosudnog sistema, integracije manjinskih naroda u institucije sistema.

Omeragić je dodao da su to proklamovani ciljevi Memoranduma o saradnji, koji je Bošnjačka stranka potpisala sa koalicijom Crno na bijelo, Socijalističkom narodnom partijom i ostalim manjinskim strankama.

“I pored nespornih rezultata koje je ova Vlada postigla po određenim infrastrukturnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, kao i na inkluziji manjinskih naroda u proces političkog odlučivanja, smatramo da je Vlada, postavljanjem prioriteta, suprotnim Sporazumu o formiranju 43. vlade, izazvala političku krizu u državi i dovela u pitanje podršku Vladi u parlamentu”, rekao je Omeragić.

Izvor: Agencije