Vučić: Srbiji stiže 11 helikoptera H145M i dvije ‘Pume’

Predsjednik Srbije je rekao da su u posljednjih pet godina u naoružanje Vojske Srbije uvedena 204 oklopna borbena vozila.

Za nas je od velikog značaj da imamo uvijek veliki broj helikoptera, rekao je Vučić (Anadolija)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas da će ove godine stići još 11 Airbusovih helikoptera H145M, a u MUP još dva helikoptera “Puma” od istog proizvođača, uz jedan koji je već preuzet.

“Videli ste sada da strahovio raste upotreba artiljerije, raketne artiljerije, dronova i naravno helikoptera za borbene i spasilačke operacije. Za nas je od velikog značaj da imamo uvek i u svakom trenutku veliki broj helikoptera, koji je sada šest-sedam puta veći nego ranije”, rekao je Vučić nakon smotre najnovijeg naoružanja domaće proizvodnje u krugu Vojne akademije u Beogradu, prenio je Tanjug.

Napomenuo je da su helikopteri važno oružje, jer lete nisko i imaju ogromnu vatrenu moć u gađanju oklopnih sredstava, žive sile, ali i ciljeva u zraku, zbog čega su srbijanski helikopteri naoružani raketama ataka i topovima.

Predsjednik Srbije je rekao da su u posljednjih pet godina u naoružanje Vojske Srbije uvedena 204 oklopna borbena vozila, a da je još 65 u izradi, sto je 46 puta više nego što je VS dobila prije 2018. godine.

Novi terenski automobil

Na akademiji je, između ostalog, izložena univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica, namijenjena za osiguranje preduvjeta za određivanje elemenata za gađanje.

Predstavljen je i Pasars četvorocjevac, namijenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS- 16.

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prijevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava ukupne mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi Zastavin pištolj, te optički i refleksni nišani.

Izloženo je i borbeno oklopno vozilo Lazar 3, kao i samohodna haubica Nora.

Izvor: Agencije