Predsjednik Albanije u višednevnoj posjeti Kosovu

Predsjedniku Albanije Bajramu Begaju ovo je prva posjeta inostranstvu nakon preuzimanja funkcije predsjednika.

Begaj će se tokom dvodnevnog boravka u Prištini sastati sa predstavnicima kosovskih institucija i šefovima opozicionih partija (Anadolija)

Predsjednik Albanije Bajram Begaj doputovao je danas u Prištinu, gdje ga je na Trgu Ibrahim Rugova dočekala kosovska predsjednica Vjosa Osmani.

Begaju je ovo prva posjeta inostranstvu nakon preuzimanja funkcije predsjednika prošle sedmice, prenio je Tanjug.

Kako je najavljeno, Begaj će se tokom dvodnevnog boravka u Prištini sastati sa predstavnicima kosovskih institucija i šefovima opozicionih partija.

Nakon što je Begaju upriličena državnička ceremonija dočeka, održan je sastanak dvoje predsjednika u Predsjedništvu Kosova.

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da je njegova prva zvanična posjeta u inostranstvu upravo na Kosovu zbog bratske veze dva naroda i zajedničkog evroatlantskog puta. Begaj je u zajedničkoj izjavi za medije sa Osmani, rekao da Albanija snažno podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, sa posebnim akcentom na NATO. On je naveo i se za liberalizacijom viza za građane Kosova zakasnilo, te da je to pravo koje građani trebaju uživati.

“Kosovo i Albanija jesu i ostaju faktor stabilnosti u regionu i zemlje važne za doprinos sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Saradnja i koordinacija politika svih naših institucija treba da bude održiv i primarni cilj, jer na taj način stvaramo pretpostavke da se albanski faktor konsoliduje kao strateški faktor i faktor stabilnosti u regionu“, naglasio je Begaj.

Bezrezervna podrška Albanije Kosovu

Osmani se zahvalila Albaniji na bezrezervnoj podršci koju pruža Kosovu, ističući da vjeruje da će se pod vodstvom predsjednika Begaja odnosi dvije zemlje intenzivirati u svim oblastima.

“Važno je da sa Albanijom, kako smo razgovarali sa predsjednikom Begajem, imamo i ugovor o međusobnoj odbrani kako bismo reagovali recipročno u slučaju napada na naše dvije države. Prošlo je nekoliko godina otkako sam dala ovakav prijedlog, koji je u skladu sa međunarodnom praksom i koji primjenjuju mnoge zemlje, uključujući i naše strateške saveznike, pa mislim da je vrijeme da se preduzmu pravi koraci u tom pravcu”, kazala je Osmani.

Begaj će se sresti i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom i predstavnicima političkih stranaka.

Begaj će u Peći imati sastanak i sa komandantom KFOR-a, obići pripadnike Oružanih snaga Albanije u njegovom sastavu KFOR-a, a razgovarat će i sa gradonačelnikom Prizrena, prenijela je prištinska Koha.

Izvor: Agencije