Splitski aerodrom očekuje dva miliona putnika do kraja augusta

Kroz splitski aerodrom ovog će vikenda prema očekivanjima sletjeti i poletjeti 210 aviona koji će dovesti i odvesti 52 hiljade putnika.

Gužve ovoga vikenda nisu zaobišle ni gradsku luku u kojoj se očekuje 120 hiljada putnika i 23 hiljade vozila (Pixsell)

Splitska gradska i avio luka i u drugom augustovkom vikendu očekuju na desetke hiljada putnika, a iako je na aerodromu više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva miliona putnika, prenosi Hina.

Kroz splitski aerodrom ovog će vikenda prema očekivanjima sletjeti i poletjeti 210 aviona koji će dovesti i odvesti 52 hiljade putnika. Mate Melvan iz splitskog aerodroma kaže da imaju više putnika u odlasku kojih je 55 posto.

No, brojke su i dalje dobre jer će kroz aerodrom po njegovim riječima od početka godine do kraja augusta proći dva miliona putnika. Dobre su im, dodao je i najave u posezoni pa se nadaju da će dostići 80 posto prometa iz 2019.

Gužve i u gradskoj luci

“August polako prolazi, na sjeveru počinje škola, mijenjaju se putnici i struktura putnika, pa će nam vjerojatno doći u posezoni oni što vole uživati u ljetu”, rekao je Melvan.

Gužve ovoga vikenda nisu zaobišle ni gradsku luku u kojoj se očekuje 120 hiljada putnika i 23 hiljade vozila. Jelena Ivulić iz Jadrolinije kaže kako su i danas imali gužve prema Supetru zbog čega su imali dvije izvanredne linije.

“Još ovaj vikend ne osjećamo da je više putnika u odlasku. I dalje traje pojačan pritisak u luci. To očekujemo u drugoj polovici kolovoza. Konkretno nam je Marco Polo dovezao više od 900 putnika iz Ancone, a preko 500 je jutros isplovilo prema tom talijanskom gradu tako da smo još uvijek u dolascima bolji. Ovo nam je već drugi udarni vikend”, dodaje Ivulić.

Izvor: Agencije