Stoltenberg: NATO priprema posebni paket mjera pomoći BiH

Stoltenberg je u svom odgovoru ponovio jasnu podršku euroatlantskom putu BiH odnosno njezinu integriranju kako u Evropsku uniju tako i u NATO.

Generalni sekretar NATO-a naveo je i kako je stabilnost zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana (Arhiva)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je kako Alijansa priprema posebni paket mjera čiji je cilj pomoći očuvanje stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini, izvijestila je u subotu ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković, prenosi Hina.

U objavi na Facebooku Turković je pojasnila kako je od Stoltenberga dobila pismo u kojemu je generalni sekretar NATO-a uvjerava da se poduzimaju sve mjere opreza uvjetovane nestabilnom sigurnosnom situacijom na evropskom kontinentu nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Ruska agresija na Ukrajinu iz temelja podriva evropsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku (Rusije) kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu sukladno vašim potrebama”, stoji u Stoltenbergovu pismu kako ga citira Turković.

Podrška euroatlanskom putu BiH

Riječ je zapravo o odgovoru na pismo koje je Turković još u aprilu poslala u sjedište UN-a, NATO-a te na adrese čelnika EU-a i koje je sadržavalo upozorenja o sigurnosnim prijetnjama po BiH nakon što je izbio rat u Ukrajini te posebice na probuđene separatističke ambicije političkog vodstva bosanskih Srba.

Stoltenberg je u svom odgovoru ponovio jasnu podršku euroatlantskom putu BiH odnosno njezinu integriranju kako u Evropsku uniju tako i u NATO te je najavio nastavak saradnje čiji je cilj provedba reformi nužnih da bi se ti ciljevi ostvarili.

Generalni sekretar NATO-a naveo je i kako je stabilnost zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana. Izrazio je zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete održanju Daytonskog sporazuma.

Naveo je i kako NATO snažno i jasno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcioniranje njenih institucija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada