Konstituisana Skupština Srbije, zastupnici položili zakletvu

Na dnevnom redu u utorak će biti izbor predsjednika Narodne skupštine, potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tijela.

Sjednicom je predsjedavao najstariji zastupnik Vladeta Janković sa liste 'Ujedinjeni za pobedu Srbije' (Tanjug)

Narodna skupština Srbije potvrdila je mandate novim zastupnicima, čime je konstituisan novi saziv parlamenta, javlja Tanjug.

Nakon verifikacije mandata, zastupnici su položili zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Skupština je za danas završila rad, a zasjedanje će biti nastavljeno u utorak.

Novi saziv parlamenta čini 120 zastupnika sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, 38 sa liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a 31 sa liste “Ivica Dačić – Premijer Srbije”.

Sjednicom predsjedavao najstariji zastupnik

Lista “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju” ima 15 zastupničkih mjesta, koalicija “Moramo” 13 mandata, lista “Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije” 10 mandata, koliko i lista “Milica Ðurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”.

Pet zastupničkih mjesta pripalo je listi “Savez vojvođanskih Mađara”, tri listi “Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić”, dva koaliciji “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin”, dok “Koalicija Albanaca doline” ima jednog zastupnika.

Sjednicom, koja je počela oko 10:00 sati, predsjedavao je najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Najviše zastupničkih mjesta sa Vučićeve liste

U utorak će na dnevnom redu biti izbor predsjednika Narodne skupštine, potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tijela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Za mjesto predsjednika Skupštine, kako je najavljeno, bit će kandidovan Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, a njemu će u radu pomagati sedmoro potpredsjednika od kojih će troje biti izabrano iz redova opozicije.

Kako je ranije rečeno, za mjesto potpredsjednika bit će kandidovani Božidar Delić i Zoran Lutovac, dok se ostala imena za sada ne znaju.

Izvor: Agencije