Bundestag usvojio rezoluciju o BiH, odobreno slanje vojnika

Bundestag je razmatrao dokument unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.

Osim vladajućih partija, za rezoluciju su glasali i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice (EPA)

Zastupnici njemačkog Bundestaga na današnjem zasjedanju usvojili su odluke koje se tiču Bosne i Hercegovine a između ostalog usvojena je i rezolucija pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”, piše bosanskohercegovački portal Klix.

Zatupnici su prvo glasali za rezoluciju, a glasanje za slanje njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu u okviru misije EUFOR-a je izdvojeno i zastupnicima je dato 20 minuta vremena za glasanje.

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini, javlja Hina.

Hina izvještava i da su ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u sklopu misije EUFOR ALTHEA, koje je prekinuto prije 10 godina, podržali zastupnici stranka njemačke vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, kao i stranke demokršćanske oporbe. Misija će imati maksimalno 50 vojnika i za sada je ograničena na godinu dana.

Bundestag je razmatrao dokument koji su u parlamentarnu proceduru uputili predstavnici vladajućih partija SPD, FDP i Zeleni pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.

Za rezoluciju glasali i zastupnici CDU-a

Osim vladajućih partija, za ovu rezoluciju glasali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice.

Tokom rasprave, Bundestagu su se obratili brojni zastupnici iz svih stranaka, a između ostalog o ovoj temi govorio je i Adis Ahmetović (SPD).

“Uvijek je važno graditi mostove između ljudi, kultura, regija, susjednih zemalja pa i kontinenata. Svi nastojimo biti arhitekti. Naš fundament je demokratski poredak. Bosna i Hercegovina želi takvu konstrukciju i želi da počiva na slobodi, demokraciji i blagostanju. Zbog toga je ovaj zahtjev o kojem glasamo važan za razvoj budućnosti ove mlade demokratije”, rekao je Ahmetović.

Kada je riječ o rezoluciji vladajućih stranaka, u njoj se navodi kako stanje u Bosni i Hercegovini izaziva veliku zabrinutost, izvještava dalje Klix.

“Etničke podjele i dalje oblikuju svakodnevni život, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa”, ističu stranke.

Akcije koje imaju za cilj da unište BiH

Zbog toga, iz SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

“Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja.

Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, pojasnili su zastupnici.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada