Eskalacija protesta u Skoplju: Povrijeđeno nekoliko policajaca

U protestima u utorak navečer u Skoplju povrijeđeno je nekoliko policajaca, a nekoliko demonstranata je uhapšeno.

Pojedini demonstranti gađali su policiju različitim predmetima, kao i zgradu Vlade (Anadolija)

Četvrti dan protesta protiv francuskog prijedloga za rješavanje spora Sjeverne Makedonije s Bugarskom, koji blokira početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, eskalirao je u utorak navečer u sukob grupe demonstranata i policije.

Pojedini demonstranti gađali su policiju različitim predmetima, kao i zgradu Vlade, prenosi Anadolijha.

Poslije toga su nastavili prema zgradi Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, u pravcu koje su bacali jaja.

Odatle su demonstranti krenuli prema zgradi Sobranja, gdje su bacali flaše, čvrste predmete, kamenje i cigle, kao i pirotehnička sredstva.

Potom su prešli ogradu i sukobili se s policijom, uslijed čega je nekoliko policajaca povrijeđeno, a intervenirala je i Hitna pomoć.

Policijske snage su uhapsile neke od demonstranata.

Situacija je stavljena pod kontrolu, a demonstranti su poručili da će proteste nastaviti i narednih dana.

Premijer osudio nasilje tokom protesta

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski osudio je napade na policiju, ističući da se nasilje ničim ne može opravdati, prenosi Tanjug.

“Ono što se sinoć dogodilo ispred Sobranja nije pravo lice evropske Republike Sjeverne Makedonije, zemlje članice NATO-a. Protesti su demokratsko pravo svakog građanina, ali nasilje se ničim ne može opravdati”, napisao je on u objavi na Facebooku.

Osudio je napad na policiju, koja je, kako kaže, u utorak navečer bila na visini zadatka, profesionalno štiteći građane i državne institucije.

“Nasilje i mržnja nisu i ne mogu biti rešenje za bilo koji problem. Reći ću izgrednicima protesta – nemojte manipulirati i zlostavljati mlade ljude da biste zadovoljili svoje političke apetite. Vaš scenarij sinoć je rezultirao s više od 40 povrijeđenih policajaca i desetke uhapšenih. 27. april se neće ponoviti”, naveo je Kovačevski.

(Anadolija)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel posjetio je u utorak Skoplje, gdje se sastao s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i premijerom Kovačevskim.

Na samitu NATO-a u Španiji, koji je završio 30. juna, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da vjeruje da je pronađen kompromis za Sjevernu Makedoniju za pregovore o članstvu u EU.

Bugarski Parlament izglasao je 24. juna ukidanje veta koji je dugo blokirao pregovore o članstvu u EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čime su probudili novu nadu da evropski blok može nastaviti s planovima širenja na Zapadni Balkan.

‘Francuski prijedlog neprihvatljiv u sadašnjem obliku’

Francuska, koja je predsjedavala EU-om po principu rotacije, učinila je posljednje napore da riješi etnički i kulturni spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije, koji je bio izvor veta.

Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u Ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje“ protiv Bugarske.

Sjeverna Makedonija je saopćila da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet diskusije.

Prema francuskom prijedlogu, Sjeverna Makedonija bi morala u preambuli Ustava priznati da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u državi.

Sjeverna Makedonija je na samitu lidera EU-a u četvrtak jasno stavila do znanja da je francuski prijedlog “neprihvatljiv” u sadašnjem obliku.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina i dobila je “zeleno svjetlo“ 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

Izvor: Agencije