Evropski parlament traži viznu liberalizaciju za građane Kosova

Ponovo se izražava žaljenje zbog činjenice da pet država članica Evropske unije još nije priznalo nezavisnost Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament je pohvalio Kosovo zbog usklađivanja s pozicijama Evropske unije i sankcijama protiv Rusije (EPA)

Evropski parlament usvojio je u srijedu, sa 469 glasova za, 96 glasova protiv i 72 uzdržana, izvještaj eurozastupnice Viole von Cramon o Kosovu.

Kada je riječ o dijalogu Srbije i Kosova, EP ponavlja važnost “konstruktivnog angažiranja” obje strane na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i podsjeća na neophodnost primjene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući formiranje zajednice srpskih opština (SZO), prenosi Tanjug.

Usvojenim izvještajem, koji je tako dobio formu ovogodišnje Rezolucije EP-a o Kosovu, ponavlja se poziv Evropskoj uniji da usvoji odluku o bezviznom režimu za građane Kosova.

Priznavanje Kosova

Ponovo se izražava i žaljenje zbog činjenice da pet država članica EU-a još nije priznalo nezavisnost Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament usvojenim dokumentom u potpunosti podržava zahtjev Kosova za prijem u Vijeće Evrope te se prima na znanje namjera Kosova da podnese zahtjev za članstvo u EU u toku ove godine.

Upozorava se da za Kosovo “ne postoji brza procedura” i da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodna da bi Kosovo napredovalo u eurointegracijama.

Europarlamentarci izražavaju žaljenje zbog odluke vlasti Kosova da onemogući glasanje na teritoriji Kosova na srbijanskim izborima održanim 3. aprila.

Evropski parlament je pohvalio Kosovo zbog usklađivanja s pozicijama EU-a i sankcijama protiv Rusije.

Izvor: Agencije