Abazović o Temeljnom ugovoru sa SPC-om i ‘ekstremistima’ u Vladi

Premijer Crne Gore optužio je ministra odbrane Raška Konjevića da ‘priželjkuje sukobe sopstvenih građana’.

Dritan Abazović je istakao da su oni koji su podržali manjinsku Vladu imali pred sobom sporazum koji je tretirao i tu tačku (EPA)

Premijer Crne Gore Dritan Abazović optužio je u srijedu ministra odbrane Raška Konjevića da “priželjkuje sukobe sopstvenih građana” i potvrdio da će Nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) biti na dnevnom redu sjednice Vlade u petak.

Na Twitteru je napisao da Temeljni ugovor “teoretski može da poljulja stabilnost Vlade”, a za one koji se protive potpisivanju je rekao da su “oni za to da ova tema ostane rak-rana Crne Gore u narednih 10-15 godina”, prenosi Tanjug.

“Oni žele da naredni izbori budu tuča između procrnogorskog i prosrpskog bloka. To je njihova politička matrica”, kazao je Abazović.

“Temeljni ugovor apsolutno nije najvažnija tema kojom se bavi Vlada Crne Gore. Mi smo zemlja paradoksa, jedina na svijetu u kojoj ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana i jedina zemlja gdje se ministar spoljnih poslova [Ranko Krivokapić] više bavi crkvom nego evropskim integracijama”, rekao je Abazović.

Nakon što je Abazović optužio Konjevića, ministar odbrane je premijeru odgovorio da je bolje biti “ekstremista” za svoju državu nego njen “izdajnik”.

‘Najliberalniji premijer kojeg je Crna Gora imala’

“Čudni su putevi gospodnji. Bolje biti ‘ekstremista’ za svoju državu nego njen ‘izdajnik'”, napisao je Konjević na Twitteru.

Abazović je u ponovio da je Temeljni ugovor samo jedna procedura koju Vlada treba obaviti potpuno identično tretirajući to pitanje kao i svih 60 i nešto pitanja koja će biti tačke dnevnog reda sjednice Vlade u petak.

“Ta tačka će biti tačka dnevnog reda, tretiraće se potpuno u redovnoj proceduri. Priča, propaganda, sa elemenitma fašizma, koja ima za cilj da skrene i destabilizuje Vladu, ne znam kome ide u prilog. Pozivam Vladu da isprati tu sjednicu”, rekao je Abazović, prenijele su podgoričke Vijesti.

Istakao je da su oni koji su podržali manjinsku Vladu imali pred sobom sporazum koji je tretirao i tu tačku.

“Tako da su prihvatanjem podrške manjinskoj Vladi prihvatili i obavezu da mi sa SPC-om, ali i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom [CPC] i drugim vjerskim zajednicama registrovanim, koji žele da riješe način da mi djelujemo”, kazao je Abazović.

Rekao je da mu “ne pada na pamet da potpadne pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade”.

“Ili grupice ekstremista koji zbog toga što su prestale državne apanaže pokušavaju Crnu Goru da vrate u devedesete. Narod to neće, građani Crne Gore hoće progres, pomirenje, građansko društvo, evropske integracije. To Vlada nudi”, rekao je Abazović.

Upitan da li na Vladi imaju većinu za potpisivanje Temeljnog ugovora, premijer je rekao kako je on “najliberalniji premijer kojeg je Crna Gora imala”.

‘Nije njima do Temeljnog ugovora…’

“Ne pada mi na pamet da vršim bilo kakav pritisak na bilo kojeg ministra kako će da se izjasni o bilo kojem pitanju, i to se odnosi i na Temeljni ugovor. Ne pada mi na pamet i zamolio bih i druge ministre da ne pozivaju druge ministre na telefon i vrše im takav pritisak. Između ostalog, i ministra odbrane.”

Poručio je da će sve što je ikada rekao ispoštovati.

“Ali, neka neko ne misli da trikovima može da nas odvede od glavnog principa. Da budem jasan i direktan – nije njima do Temeljnog ugovora, njima je do Europola. Ne plaše se oni Temeljnog ugovora, nego Europola. I premijer će saopštiti sve što bude trebalo ako me budu doveli u tu situaciju. Neka se ne kriju iza Temeljnog ugovora, jer njih ne zanima Temeljni ugovor. Da ih je zanimalo, ne bi dok su bili na vlasti CPC tretirali kao nevladinu organizaciju. Kada sam ja došao na vlast, sa nekim drugim ljudima, ona je dobila status vjerske zajednice. Nije do Temeljnog ugovora, nego do nečeg drugog. Neka ne misle da nas na neke sitne trikove mogu nekako skrenuti sa glavnog cilja – da idemo ka Evropskoj uniji”, rekao je Abazović.

Izvor: Agencije