Kurti: Zapadnom Balkanu treba Berlinski proces za napredak ka EU

Premijer Kosova je prvog dana okruglog stola u Atini rekao kako bi Berlinski proces mogao donijeti ‘val koji bi podigao sve čamce na Zapadnom Balkanu’.

Ocijenio je da je „Republika Kosovo dvostruki uspjeh, najprije intervencije Zapada i NATO 1999. godine da se zaustavi srpski genocid“ (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas u grčkoj prijestolnici Atini da je državama Zapadnog Balkana potreban Berlinski proces da bi napredovale ka Evropskoj uniji, prenosi agencija Beta.

Kako je saopćeno iz Vlade Kosova, Kurti je prvog dana okruglog stola koji organiziraju Vlada Grčke i list Economist rekao kako bi Berlinski proces mogao donijeti „val koji bi podigao sve čamce na Zapadnom Balkanu“.

„To je inicijativa sa Evropskom unijom kao vrijednošću i mehanizmom“, naveo je šef kosovske Vlade.

Najveći ekonomski rast

Ocijenio je da je „Republika Kosovo dvostruki uspjeh, najprije intervencije Zapada i NATO 1999. godine da se zaustavi srpski genocid“.

„I drugo, to je uspješna priča u smislu ekonomskog rasta i kvalitetne demokratije, koji idu jedno uz drugo“, rekao je Kurti.

Dodao je da je zbog „demokratskih promjena”, Kosovo prošle godine doživjelo “najveći ekonomski rast od nezavisnosti” od 10,53 posto, da je izvoz povećan za 83,6, a priliv stranih investicija za 21 posto.

Govoreći o osudi ruske invazije na Ukrajinu, Kurti je rekao da Kosovo po tom pitanju “ne može biti neutralno”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada