Premijer Španije: Madrid podržava BiH na evropskom putu

Sanchez se u u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferovićem, Komšićem i Dodikom.

Sanchez sa Džaferovićem: Evropska unija treba što prije pružiti šansu i drugim zemljama (Anadolija)

Premijer Španije Pedro Sanchez rekao je kako Bosna i Hercegovina može računati na podršku Španije na putu ka Evropskoj uniji, prenosi agencija Anadolija.

Sanchez se u okviru posjete Zapadnom Balkanu u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom.

„Također sam 2020. godine htio doći na obilježavanje Srebrenice, pa sam htio da iskoristim ovu situaciju da izrazim svoje žaljenje zbog tog događaja“, rekao je šef španske Vlade.

Dodao je kako je njegova posjeta zapravo podrška Vlade Španije regiji, a posebno Bosni i Hercegovini.

Teritorijalni integritet BiH

Istakao je kako će danas posjetiti i Mostar, te kako želi da Bosna i Hercegovina dobije firme iz Španije, kao i da bude unaprijeđena saradnja kada je u pitanju Erasmus.

Osvrnuo se i na intenziviranje saradnje Španije sa Zapadnim Balkanom.

”Evropska unija treba što prije pružiti šansu i drugim zemljama. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i ulasku Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju“, kazao je Sanchez.

Ponovio je kako je pružio podršku da BiH dobije kandidatski status.

„To je ono što su bili zadnji zaključci 12. juna s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. To je dobra baza kako bi se išlo prema naprijed. Ovo je dobra šansa, treba je iskoristiti“, rekao je Sanchez.

Interesi građana

Dodao je kako je potrebno usvojiti zakone koji se nisu usvojili, a vežu se za fiskalnu politiku i tome slično.

„Izbori u oktobru moraju biti dobro održani. Mi, Evropska unija i SAD želimo da se demokratski izaberu vlade i da se formira takva demokratski izabrana vlada“, rekao je španski premijer.

”Zemlja mora biti odgovorna i zato sam tražio od političkih lidera tri stvari: da se smanje tenzije, retorika podjela, treba se vratiti institucijama, uvijek razgovarati i pronaći dobre dijaloge i rješenja.“

Smatra da je bitno staviti interese građana prije svega.

„Moraju se reforme napraviti da bi građani bolje živjeli. Uvijek možete računati na podršku Španije, posebno na evropskom putu Bosne i Hercegovine“, rekao je Sanchez.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada