Ambasada SAD-a u BiH: Licemjerni istup Čovića i HNS-a

Ukazuju kako je licemjerno kritizirati zapaljujuću retoriku drugih političkih lidera, a istovremeno prijetiti ‘institucionalnom i teritorijalnom reorganizaciji’ BiH.

„Pozicija Sjedinjenih Američkih Država, kada je riječ o suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BH je jako poznata i ostaje nepromijenjena“, poručuju iz Ambasade SAD-a (Arhiva)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kritizirala je jučerašnji istup čelnika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kazavši kako je licemjeran.

U objavi na društvenoj mreži Twitter navodi se kako je „licemjerno za Dragana Čovića i Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine da kritiziraju zapaljujuću retoriku drugih političkih lidera, a istovremeno prijete ‘institucionalnom i teritorijalnom reorganizaciji’ Bosne i Hercegovine“.

„Pozicija Sjedinjenih Američkih Država, kada je riječ o suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BH je jako poznata i ostaje nepromijenjena“, poručuju.

Rok visokog predstavnika

Dodaju kako odbacuju „nove geografske podjele unutar suverene države BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta i ponovo ističemo našu posvećenost BiH kao jednoj državiu sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima“.

Iz Ambasade SAD-a podsjećaju kako je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt „dao strankama šest sedmica da se posvete dijalogu kako bi riješili hitne probleme funkcioniranja i raspodjele moći“.

„Bolje je koristiti vrijeme koje stranke imaju na to umjesto što se iznose anti-dejtonske prijetnje i razmjenjuju zapaljive optužbe“, ističu iz Ambasade SAD-a u BiH na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije