Španski premijer na turneji po Zapadnom Balkanu

Pedru Sanchezu, koji je na vlasti od jula 2018, Bosna i Hercegovina je posebno zanimljiva jer je ondje radio od 1997. do 1999. kao šef kabineta visokog predstavnika Carlosa Westendorpa.

Pedro Sanchez, 50-godišnji socijalist, bit će prvi premijer Španije koji je posjetio Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez počinje u petak turneju po Zapadnom Balkanu gdje će podržati pet zemalja na njihovom putu prema Evropskoj uniji, saopćeno je iz njegovog ureda.

Sanchez, 50-godišnji socijalist, bit će prvi premijer Španije koji je posjetio Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Također će boraviti u Bosni i Hercegovini gdje će se zaustaviti u znak sjećanja na vojnu pomoć i saradnju koju je pružila Španija toj zemlji tokom rata 1992. godine, prenosi Hina.

Sanchezu, koji je na vlasti od jula 2018, Bosna i Hercegovina je posebno zanimljiva jer je ondje radio od 1997. do 1999. kao šef kabineta visokog predstavnika Carlosa Westendorpa. Posjetit će Sarajevo i Mostar.

Ova turneja mu je “jako važna” kako zemlje Zapadnog Balkana, nezadovoljne dugim boravkom u čekaonici EU-a, ne bi izgubile volju za ulaskom u Evropsku uniju u trenutku kada su ubrzani pregovori s Ukrajinom i Moldavijom zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Španija će 30. juna 2023. preuzeti šestomjesečno predsjedavanje EU-om.

Sanchez će zatražiti od Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije te Bosne i Hercegovine provođenje reformi koje traži Brisel premda su one teške, rekli su izvori iz španske vlade novinarima.

Španija ne priznaje nezavisno Kosovo

Sanchezova prva stanica je Beogradu gdje će se susresti s predsjednikom Aleksandrom Vučićem kojeg je primio u Madridu u februaru, uoči njegove pobjede na izborima u Srbiji.

U Srbiji, koja je u martu 2012. dobila status kandidata za EU, sastat će se i s predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem koji je do 2020. bio ministar vanjskih poslova.

Jedna od tema bit će dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa. Španija je jedna od pet zemalja EU-a koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Sanchez će podržati rješenje temeljeno na njihovom dijalogu”, rekao je izvor iz vlade.

Iz Beograda će otputovati u Bosnu i Hercegovina gdje je 18 godina postojala španska vojna misija. Nakon završetka te misije 2010. godine, špansko osoblje ostalo je u sklopu “Operacije Eufor-Althea” u kampu Butmir.

Više od 46.000 španskih vojnika, uglavnom kopnenih snaga, sudjelovalo je od 1992. godine u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a u Bosni i Hercegovini gdje je Španija sarađivala na poslijeratnoj obnovi te zatvorila svoj ured za saradnju u Sarajevu 2011.

Sanchez će se u Bosni i Hercegovini susresti s predstavnicima tročlanog predsjedništva te zemlje, predstavnicima parlamenta i gradonačelnicom Sarajeva.

Konferencija za medije samo u Tirani

Zatim će u Mostaru odati počast za 23 Španca poginula tokom rata, a obići će i Stari most.

U nedjelju će posjetiti Crnu Goru, zemlju koja je najdalje dogurala u pregovorima s EU-om, gdje će se sastati s premijerom i predsjednikom. Turneju će završiti u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji čime će postati prvi premijer iz neke od zemalja EU-a koji je posjetio te dvije zemlje nakon što su im deblokirani pregovori s Briselom.

Bugarska je zbog spora oko identiteta i jezika bila blokirala Sjevernu Makedonije, a time posredno i Albaniju jer su pregovori Brisela sa Skopljem i Tiranom bili vezani.

U Tirani, glavnom gradu Albanije, Sanchez bi u ponedjeljak trebao održati jedinu konferenciju za medije prije povratka u Madrid.

Izvor: Agencije