Milanović: Nisam uvrijedio Rome, važnije je ono što se događa u BiH

Izjavu čelnog čovjeka vladajuće SDA Bakira Izetbegovića da su se Bošnjaci ‘prebrojali’ i svjesni su svoje vojne snage, hrvatski predsjednik je ocijenio kao prijetnju ratom.

Milanović je kritikovao Vladin plan uštede energije te uz ostalo rekao kako je klima uređaj bolje prodati Romima, što je izazvalo reakciju predstavnika te manjine u Hrvatskoj (EPA)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbacio je u petak tumačenje zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija da je uvrijedio Rome u svojoj kritici Vladinog plana uštede energije, rekavši kako je njegova izjava bila bez ikakve zle namjere te da se nema namjeru ispričati.

“Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal? Jesam ja rekao da Romi kradu? Što sam trebao reći da su Romi doktori znanosti? Ni ja nisam. Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tog ispričavanja, za ovo, za ono, za Jasenovac, za Srebrenicu… stalno se netko nekome mora ispričavati. Kome da se ispričavam, zašto”, upitao je Milanović u odgovoru na novinarska pitanja u Imotskom.

Milanović je kritikovao Vladin plan uštede energije te uz ostalo rekao kako je klima uređaj bolje prodati Romima ako će se temperaturu stavljati na 25 stepeni. “Oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima”, rekao je Milanović.

Referirajući se na reakciju Kajtazija da je uvrijedio čitavu romsku zajednicu, Milanović je rekao da je prvo pitanje “je li on uopće Rom”.

Optužbe na račun BiH

Hrvatski predsjednik je ustvrdio da je važnije ono što se događa u Bosni i Hercegovini.

“Preko prijete ratom u Bosni i Hercegovini. Prijete ratom. [Šefik] Džaferović, koji je bio mudžahedinska hostesa ‘93, čovjek je bio u odboru za doček mudžahedina u sigurnosne jedinice u Zenici, sad prijeti on i njegov šef [Bakir Izetbegović] ratom, dronovima. To je za mene veća tema od svega. Pokušavaju tamo zatuć’ hrvatski narod. A vi mene pitate za jednog profesionalnog političara”, rekao je Milanović. Referirao se tim odgovorom na izjavu čelnog čovjeka Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je ranije rekao da su se Bošnjaci “prebrojali” i svjesni su svoje vojne snage, što je izjava koja dolazi u vrijeme vrlo visokih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, kazao je Izetbegović. Nakadno je odbacio optužbe da se radi o ratnohuškačkoj izjavi, već stavu da Bošnjaci neće dopustiti “scenario iz ‘92. godine”, misleći na masovna stradanja tog naroda tokom rata koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada