Čović: Schmidt treba poništiti sve odluke svojih prethodnika

Iz HNS BiH smatraju kako je, u saradnji s nadležnim institucijama Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma.

HNS BiH je poručio kako će namjere eliminiranja Hrvata kao konstitutivnoga naroda propasti (Fena)

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) oglasio se u petak sa zaključcima sa vanredne proširene sjednice Predsjedništva i Glavnoga vijeća te političke organizacije u kojima izražava svoje snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka visokoga predstavnika za BiH od 27. jula o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

„Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav Središnjeg izbornog povjerenstva dobio iznimno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka”, zaključeno je uz ostalo na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH, prenosi agencija Fena.

Podsjećaju kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u Evropsku uniju. Iz HNS-a pozivaju da se hitno razmotri prebacivanje centralnog Ureda visokog predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Brisel kako bi se zaštitila sigurnost i nezavisnost visokoga predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja.

„Hrvatski narodni sabor BiH sa žaljenjem je primio k znanju ključnu poruku koju su neki predstavnici međunarodne zajednice poslali zadnjih par tjedana javnostima u BiH, a to je da se govor mržnje, pozivi na ubojstva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalističkih nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika”, navodi se u saopćenju Ureda za informiranje HNS-a.

Također, HNS BiH osudio je politike pojedinih glavnih gradova „koje sustavno djeluju štetno na stabilnost BiH, te hrvatskoga konstitutivnog naroda, kao i koncepta BiH kao države tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana”.

‘Grubo narušen Dayton’

Jedina odluka koju bi trebao donijeti Visoki predstavnik jeste da poništi prethodne odluke svih visokih predstavnika, jer su grubo narušile normalno funkcioniranje dejtonske Bosne i Hercegovine – rekao je ranije predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

“Svatko odgovara za svoju funkciju. OHR ima jasan zadatak ovdje, poštivati i provoditi Dayton, a nikako mijenjati ključne odredbe Daytona, a pogotovo ne mijenjati odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti u predmetu ‘Izetbegović Alija+, o legitimnom predstavljanju u predmetu ‘Ljubić'”, poručio je Čović.

Na postavljeni rok od strane Visokog predstavnika Christiana Schmidta od šest tjedana za dogovor, Čović smatra kako do dogovora vjerovatno neće doći, ali i ako dođe da je teško provodljiv.

Porast govora mržnje

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine u zaključcima osuđuje „nezapamćeni porast govora mržnje, pozive na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija“.

Smatraju neprihvatljivom “sramežljivu reakciju međunarodnih organizacija i predstavnika u Bosni i Hercegovini na prijetnje upućene liderima i cijelome hrvatskome narodu”.

„Takve reakcije su rezultat njihove pristranosti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimanskih krugova koji za svoje destruktivne aktivnosti ostaju nesankcionirani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnosti države, se ignoriraju i zanemaruju”, zaključili su u HNS-u.

Smatraju kako su širenje govora mržnje i pozivi na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njihovim predstavnicima, susjednim državama i zvaničnicima međunarodne zajednice neprihvatljivi, trebaju biti sankcionirani i iziskuju oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika.

Također, HNS BiH je poručio kako će namjere eliminiranja Hrvata kao konstitutivnoga naroda propasti.

Osude bošnjačkog bojkota

Ističu kako će HNS BiH i svi njegovi predstavnici nastaviti svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, ekonomskog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH u skladu sa Zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo, kako su naveli u zaključcima, nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine još jednom oštro je osudio bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava BiH.

Navode kako HNS BiH ostaje otvoren za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020., uključujući ograničene izmjene Ustava BiH kako bi se implementirale sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog sud BiH u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

Iz HNS BiH smatraju kako je, u saradnji s nadležnim institucijama Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekla dva desetljeća, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije