Zukić osuđen na tri godine zatvora, Sarajlić oslobođen

Bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić osuđen je zbog nezakonitog zapošljavanja u javna preduzeća Bosne i Hercegovine.

Osim Amira Zukića, u predmetu 'Bosna' optuženo je još osam osoba (Fena)

Bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić nepravomoćno je pred Općinskim sudom u Sarajevu osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja, dok je njegov bivši stranački kolega i delegat u državnom Parlamentu BiH Asim Sarajlić oslobođen optužbi u predmetu poznat kao “Bosna”.

U istom predmetu, optuženi Safet Bibić je dobio šest godina zatvora, Senad Trako godinu i šest mjeseci, Ramiz Karavdić dvije godine, a Esed Džananović tri godine zatvora. Nedžad Trako je oslobođen optužbi.

Na ovu presudu je moguće uložiti žalbu.

Nezakonita zapošljavanja

Prema optužnici, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije pri Elektroprivredi BiH.

Nakon toga su, prema optužnici, koristili svoj uticaj, preko Eseda Džananovića, čelnog čovjeka Elektrodistribucije.

Ranije, po istim optužnicama, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, bivši Zukićev vozač Seid Fazlagić osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Optužnica protiv Mirsada Kukića, također bivšeg SDA-ovog visokog funkcionera, razdvojena je 2017. od ovog predmeta, i on je krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Visoki funkcioneri SDA

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu navodeći da je dokazana odgovornost optuženih, dok su njihove odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Ključni ljudi iz predmeta “Bosna” godina su bili ili su još uvijek glavni saradnici SDA-ovog predsjednika Bakira Izetbegovića. Do razlaza sa strankom, Zukić je uživao Izetbegovićevu snažnu podršku. Nakon Zukićevog hapšenja, Izetbegović je rekao da niko “nije kriv dok se ne dokaže suprotno”.

Stajući u odbranu Asima Sarajlića, u predmetu “Asim” gdje je Sarajlić optužen zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, Izetbegović je rekao da je Sarajlić branio Bosnu i Hercegovinu i da je dva puta teško ranjen.

“To ne treba izgubiti iz vida u trenutku kada je napravio ovakvu grešku”.

Zbog zloupotrebe službenog položa ranije su Sjedinjene Američke Države Zukića, Sarajlića i Kukića stavile na “crnu listu”.

Izvor: Agencije