Skupština Crne Gore ratifikovala protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u

Za potvrđivanje protokola o pristupanju Finske glasalo je 55 zastupnika, dok je za potvrđivanje protokola o pristupanju Švedske glasalo 57 zastupnika.

Prethodno je Vlada Crne Gore usvojila navedeni protokol (Anadolija)

Skupština Crne Gore večeras je ratifikovala protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u, javlja Anadolija.

Prethodno je Vlada Crne Gore usvojila navedeni protokol.

Za potvrđivanje protokola o pristupanju Finske glasalo je 55 zastupnika, tri su bila protiv, a 11 uzdržanih. Za potvrđivanje protokola o pristupanju Švedske glasalo je 57 poslanika, dva su bila protiv i 11 uzdržanih.

Turski veto

I dok parlamenti država članica potvrđuju pristup Finske i Švedske u NATO zvaničnici Turske sastat će se sa kolegama iz Finske i Švedske u augustu da ocijene napredak ovih zemalja u ispunjavanju zahtjeva Ankare u okviru sporazuma za ukidanje veta na njihovu kandidaturu za članstvo, izjavio je Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova.

Finska i Švedska su podnijele zahtjeve za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile sa protivljenjem Turske, koja ih je optužila da pružaju podršku grupama koje Ankara smatra terorističkim, javlja Reuters.

Ove tri zemlje su na prošlomjesečnom samitu NATO-a u Madridu potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare, u zamjenu za obećanje o borbi protiv terorizma i obustavi izvoza naoružanja Turskoj.

Izvor: Al Jazeera