Milanović: Zagreb ‘gluho i bez treptaja’ sluša prijetnje iz BiH

Schmidt je napravio loš prijedlog koji Hrvatima više šteti nego koristi, onda krene rulja na ulici, čovjek se prepadne pa i to povuče, kaže predsjednik Hrvatske.

Milanović: Dobro došao u svijet odraslih gospodine Schmidt (Robert Anić / Pixsell)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prozvao je vladu jer “gluho i bez treptaja sluša prijetnje” Bakira Izetbegovića te ponovno pozvao premijera da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Milanović, koji je povodom dana Grada Korčule sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, govorio je o njemu glavnoj temi – položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i odustajanju visokog predstavnika od izmjena Izbornog zakona.

“Mi gluho i bez treptaja slušamo prijetnje iz Bosne i Hercegovine, jezik mržnje i netrpeljivosti koji se valja sarajevskim ulicama, prijetnje visokom predstavniku (u BiH) koji si je sam kriv za to jer ide u izmjene Izbornog zakona, ali i to malo je previše i rulja mu prijeti pa se prepadne pod pritiskom kasabe, mahale ili berlinske politike”, rekao je Milanović, prenosi Hina.

Izjavu čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na predizbornom skupu o spremnosti Bošnjaka i oružju oštro je osudila američka ambasada u BiH, opozicija u BiH nazvala ju je “ratnohuškačkom”, a hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ga je “zgrozila”.

“Bakir Izetbegović sin je Alije Izetbegovića kojega je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao najvišim državnim veleredom zbog suradnje s Hrvatskom vojskom u ratu u BiH, vojskom koja je oslobodila Bihać, pola BiH, spasila tisuće muslimanskih i bošnjačkih života”, rekao je Milanović.

“I taj čovjek jučer prijeti oružjem, prebrojava koliko ih ima, koliko dronova, što je to normalno?”, zapitao je.

Milanović Schmidtu: Dobro došao u svijet odraslih

Nakon višednevnih protesta iniciranih vodstvom bošnjačkih i građanskih stranaka u Sarajevu, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odustao je od izmjena Izbornog zakona i dao političarima još jedan time out da se dogovore.

“Dobro došao u svijet odraslih gospodine Schmidt. Tvoje ovlasti su ogromne i o njima ovisi sudbina i opstojnost na određeni način naroda koji i ja predstavljam”, rekao je Milanović.

Odbacio je Schmidtovu izjavu da ga “nije kritizirao, već uvrijedio” te ponovio da Schmidt nije potvrđen u UN-u.

“Na to s pravom upozoravaju i stalne članice Vijeća sigurnosti Rusija i Kina, i Srbija pa i Hrvatska”, rekao je, misleći na sebe.

Predsjednik Hrvatske podsjetio je da je insistirao mjesecima na izmjeni aktuelnog Izbornog zakona u BiH koji, prema njegovim riječima, šteti Hrvatima u BiH, i o tome govorio i na samitu NATO-a i ocijenio je da tek sada Schmidt odlučio nešto učiniti.

“Napravio je loš prijedlog koji Hrvatima više šteti nego koristi, onda krene rulja na ulici, čovjek se prepadne pa i to povuče”, rekao je Milanovič.

‘Pedeseti’ poziv Plenkoviću

Schmidtova lična sigurnost nije ugrožena, rekao je i dodao da u BiH nema oružja. Ponovo je pozvao premijera Andreja Plenkovića da pomogne u rješenju tog pitanja.

“Pedeseti put pozivam premijera Plenkovića jer on za to ima ovlasti, a iz nekog razloga ih škrto čuva”, rekao je, dodavši da on kao predsjednik nema te ovlasti.

Podsjetio je da prije više mjeseci pozivao premijera na sastanak Vijeće za nacionalnu sigurnost, jer tema nacionalne sigurnost “nije Ukrajina, nego Bosna” i dodao da njegova ponuda još stoji.

“Mi smo otvarali most neki dan u duhu dobrosusjedstva i dobre vjere, a gore se divlja”, rekao je.

Optužio je Zagreb za “bipolarnu politiku prema Bosni i Hercegovini”.

“U nekim stvarima u kojima nam se radi, ne o glavi, ali o ruci, budimo skupa”, rekao je, misleći na potrebnu saradnju s vladom da se to pitanje riješi.

Izvor: Agencije