Zastupnik CDU-a u Bundestagu: Berlin mora djelovati u BiH

Bosna i Hercegovina ne smije postati igralište nacionalista koji je već dugo žele uništiti, poručio je zastupnik Michael Brand.

Brand: Ovo je igra sa vatrom (EPA)

Bosna i Hercegovina ne smije postati igralište opasnih nacionalističkih sila koje žele uništiti ovu prekrasnu državu već dugo vremena, poručio je njemački parlamentarac iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) Michael Brand.

On je na društvenoj mreži Facebook ukratko komentirao stanje u BiH, kao i odnos Njemačke i međunarodne zajednice prema ovoj balkanskoj državi.

„Sigurnost, vladavina prava i demokratija su vrijednosti za koje se mnogi obični stanovnici Bosne zalažu i oni se oslanjaju na pomoć Evrope protiv korumpiranih ‘elita’ koje ne misle na svoj vlastiti narod već kako da što više novca strpaju u svoje džepove“, istakao je Brand.

Dalje poručuje kako zvanični Berlin „mora odigrati značajniju i aktivniju ulogu na zaustavljanju nacionalista, naročito jer oni također prijete i našoj stabilnosti“, te spominje povezanost člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog lidera Vladimira Putina.

„Ovo je igra sa vatrom. Ne treba diplomatska priča već aktivno djelovanje. Sa nacionalistom Dodikom (u srpskom dijelu Bosne), predsjednikom Srbije Vučićem već odavno postoji za rat spremna osovina za diktatora Putina u Moskvi“.

Gubitak povjerenja u OHR

Brand je komentirao i hrvatske političare:

„Čak i nacionalistički političari na hrvatskoj strani kao što su Čović i hrvatski predsjednik neodgovorno potpiruju ovu situaciju i pokušavaju podijeliti BiH.“

Osvrnuo se i na posljednja dešavanja i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta.

„Djelovanje OHR-a, Schmidta netom pred izbore napravilo je ozbiljnu štetu, te dovelo do ogromnog gubitka povjerenja.“

„Važno je da se ne potpiruje situacija dalje, već da se brane demokratski principi u BiH i da se suprotstavi nacionalistima. Jedna osoba, jedan glas, jedna Bosna“, na kraju je poručio Brand, zastupnik CDU-a u njemačkom Bundestagu iz Fulde (Hesse)

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada