Nikšić nakon sastanka u OHR-u: Za sada nema nametanja odluka

Sastanak čelnika političkih partija u BiH i Visokog predstavnika međunarodne zajednice dolazi nakon oštrih reakcije zbog najavljenih izmjena izbornog zakona.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt (Armin Durgut / PIXSELL)

Lideri političkih stranaka u bh. entitetu Federacija BiH bili su na sastanku u sjedištu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) povodom izbornih reformi koje visoki predstavnik Christian Schmidt ima u planu, prenose bh. mediji.

Učesnici su nakon sastanka kazali kako Schmidt neće nametnuti politički dio izmjena Izbornog zakona, ali da hoće tehnički.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prvi izašao sa sastanka i saopćio da za sada neće biti nametanja problematičnih odluka o Izbornom zakonu, ali da Schmidt ne odustaje od te opcije ukoliko procjeni da je potrebno.

“Zadovoljan sam činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika. On se sad za sad bazira samo na transparentnosti izbornog procesa”, rekao je Nikšić.

Lupao po stolu

Učesnik sastanka bio je i čelnik NIP-a Elmedin Konaković koji je kazao da su svi prisutni zadovoljni onime što su čuli, prenosi Klix.

„Sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati. Rekao je nekoliko puta i da razmišlja o cenzusu. Imali smo interesantan sastanak, na početku je Schmidt vikao i lupao po stolu”, rekao je on.

Također navodi i kako je „stekao dojam da on (Schmidt) mudro čeka da vidi da li ćemo se mi dogovoriti i onda ako se to ne desi da će nametnuti i politički dio“.

Predrag Kojović je pitao Schmidta da kaže jasno i precizno koji su to politički prijedlozi izmjena bili na stolu, međutim Schmidt to nije htio odgovoriti.

Na sastanku nisu bili Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Protesti ispred OHR-a

U međuvremenu, nekoliko stotina građana blokiralo je ulicu ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu.

Više hiljada građana izašlo je i nešto ranije u ponedjeljak na ulice Sarajeva, pošto su mediji objavili da Schmidt planira iskoristiti specijalne ovlasti i nametnuti izmjene Izbornog zakona, koje u slučaju Federacije BiH, jednog od dva entiteta u zemlji, uključuju cenzus za ulazak delegata u entitetski dom naroda, zbog čega bi Hrvati mogli ostati bez delegata u tom domu iz istočnog dijela zemlje jer ih tu živi jako mali broj, dok bi Bošnjaci mogli ostati ili bi broj delegata koji ih predstavljaju bio reduciran iz zapadne Hercegovine.

Prema trenutnom Izbornom zakonu BiH, svaki od 10 kantona u Federaciji BiH u federalni Dom naroda daje najmanje po jednog predstavnika iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka.

‘Podjela zemlje’

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) kritikuje da brojniji Bošnjaci u federalni Dom naroda biraju Hrvatima delegate iz onih dijelova Federacije gdje su Hrvati u manjini, uključujući i člana za državno predsjedništvo, zbog čega i podržava nametanje novog izbornog zakona, no oponenti u takvoj eventualnoj Schmidtovoj odluci vide novu etničku podjelu zemlje, započeta etničkim čišćenjem u ratovima devedesetih godina.

OHR je međunarodno ad hoc tijelo, kojeg čine ambasadori više stranih zemalja, formirano kako bi nagledalo provedu Daytonskog mirovnog sporazuma koji je 1995. godine zaustavio rat u Bosni i Hercegovini. Međunarodni predstavnik koji je na čelu OHR-a ima specijalne ovlasti intervenirati u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, tamo gdje domaće vlasti ne mogu postići dogovor.

Ranije ove sedmice Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržale su Visokog predstavnika u BiH, ali nisu detaljnije komentarisali najavljene izmjene izbornog zakona.

Izvor: Al Jazeera i agencije