Dom naroda PSBiH u prvom čitanju jednoglasno podržao ukidanje akciza na gorivo

Predloženim izmjenama zakona, ukinule bi se akcize na naftne derivate, dok će se cijene goriva u BiH smanjiti za 18 eurocenti.

Za prijedlog zakona u prvom čitanju glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu. Kako bi zakon stupio na snagu slijedi glasanje u drugom čitanju (Al Jazeera)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo, javlja Anadolija.

Prvi prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Za ovaj prijedlog zakona u drugom čitanju od 14 prisutnih delegata glasalo je 12, protiv je bio jedan, a jedan je bio suzdržan.

Drugi zakonski prijedlog tiče se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH.

Manja cijena goriva

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su u utorak jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. marta usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona u prvom čitanju glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu. Kako bi zakon stupio na snagu slijedi glasanje u drugom čitanju.

Predloženim izmjenama zakona, ukinule bi se akcize na naftne derivate, dok će se cijene goriva u BiH smanjiti za 18 eurocenti.

Akcize se neće naplaćivati šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu mjere zaštite stanovništva pogođenog inflatornim kretanjima za još tri mjeseca.

Izvor: Agencije