Danas svečano otvaranje Pelješkog mosta

Pelješki most će zvanično biti otvoren večeras, a događaj se obilježava tokom cijelog dana programom koji se odvija s dvije strane, na odmorištima Brijesta i Komarna.

Most je dug 2.400 metara, a plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom grupom Bosne i Hercegovine 200 puta 55 metara (EPA)

Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a ovaj događaj obilježava se tokom cijelog dana programom koji se odvija s dvije strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Na Brijesti je program počeo ujutro u 8 sati sa nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, a uslijedila je utrka trkača svih generacija te utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava do večernjih sati.

Od 10 sati Pelješki most je otvoren za sve građane i posjetitelje koji se žele prošetati do prvog pilona.

Samo svečano otvaranje mosta počet će u 20.15 na odmorištu Komarna, a predviđeno je da će trajati oko sat i po.

Prisutnima će se između ostalih obratiti video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanost u Komarni završit će izvedbom “Himne slobodi”, vatrometom tokom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja, oko 22 sata, proći motociklisti hrvatskih braniteljskih jedinica.

Tokom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Nevera Mate Rimca te automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić.

Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Najveći hrvatski infrastrukturni projekat

Pelješki most najveći je hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz fondova EU, na tom projektu dugom jedno desetljeće radilo je nekoliko vlada Hrvatske, a očekuje se da će njegove ekonomske koristi biti u najmanju ruku uz bok političkim i općedruštvenim, navodi Hina.

Most je dio projekta “cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”. Vlada je februara 2017. godine usvojila odluku o finansiranju toga projekta koja je vezana za izgradnju Pelješkog mosta, projektnu dokumentaciju i sufinansiranje sredstvima EU. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju gradnje mosta i pristupnih cesta koji će obilježiti iduće godine.

No i prije toga, još u maju 2013. godine, Evropska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom države.

Hrvatske ceste izradile su tada prijavu velikog projekta za projekt Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, da bi Vlada  “Odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom” popratila riječima da se time jača prometna povezanost Dalmacije s ostatkom zemlje, što je ujedno i dio Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2030. godine.

Nekoliko faza

Radilo se o najvažnijem geostrateškom projektu u Hrvatskoj, projektu od nacionalnog interesa, čijom će se izgradnjom konačno dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske.

Projekt koji je uključivao nekoliko faza, od kojih je najvažnija izgradnja Pelješkog mosta, sam po sebi je obiman, a budući da je posao velik i u njemu se vrti velik novac, znalo se da će biti i problema. Ukupna vrijednost projekta procjenjivala se na 420,3 miliona eura i uključuje izgradnju mosta, pristupnih cesta i obilaznice Stona.

Nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo potvrdu iz EU-a da je projekt dobro pripremljen te da je prijava uredna, Evropska komisija je donijela Odluku o prihvaćanju sufinanciranja projekta u iznosu od 357 miliona eura.

Objavom natječaja za odabir izvođača radova na Pelješkom mostu i izgradnju pristupnih cesta označen je početak najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj financiranog iz fondova Europske unije.

Hibridne konstrukcije

Hrvatske ceste još su 2016. objavile dokument po kojemu su do 2022. godine predviđene četiri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih cesta mostu, izgradnju samog mosta, zatim dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže – Prapratno) te tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta – Doli).

Rok izgradnje bio je pet godina za sve faze, dok je ukupna procijenjena vrijednost projekta 420 miliiona eura od čega je EU sufinansirao 330 miliona eura ili 78,5 posto.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Most je dug 2.400 metara, a plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom grupom Bosne i Hercegovine 200 puta 55 metara.

Izvor: Agencije