Godišnjica zločina u ‘Keratermu’: U jednoj noći strijeljano 190 logoraša

Uz logore ‘Omarska’ i ‘Trnopolje’, logor ‘Keraterm’ je bio jedan od najozloglašenijih u prijedorskom kraju.

Logor je formiran na mjestu prijeratne tvornice keramike u Prijedoru, u prostorijama koje su prethodno korištene kao skladišta gotovih proizvoda (Al Jazeera / Arhiva)

Navršava se 30 godina od zločina koji su tadašnji organi Srpske demokratske stranke (SDS) u Prijedoru proveli nad logorašima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a nakon oružanog i nasilnog preuzimanja vlasti u maju 1992. godine, prenosi Anadolija.

Pored logora “Omarska” i “Trnopolje”, logor “Keraterm” je bio jedan od najozloglašenijih.

“Provođenjem kontinuiranog terora i protjerivanja nesrpskog stanovništva sa ovih područja, skoro 3.000 stanovnika je prošlo neopisive torture koncentracijskog ‘Logora smrti – Keraterm’, a oko 300 logoraša je u ovom logoru položilo svoje živote u torturama i agresiji na našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu”, saopštio je Savez logoraša u BiH.

Logor je formiran na mjestu prijeratne tvornice keramike u Prijedoru, u prostorijama koje su prethodno korištene kao skladišta gotovih proizvoda, označena brojevima od jedan do četiri. To označavanje je ostalo i u periodu rada logora, o čemu su, pred sudom u Haagu, svjedočili brojni, svjetski poznati logoraši logora Keraterm, kao što su Fikret Alić, Jusuf Arifagić i drugi.

Ubistvo 190 logoraša

“Na ovaj dan, prema izjavama logoraša, uprava i čuvari logora su u takozvanu ‘tricu’ prvo pustili izduvne gasove i dim, da bi natjerali logoraše da nasilno izađu na ulazna vrata, a onda su organizovano, sređenom mitraljeskom vatrom, na licu mjesta ubili više od 190 logoraša logora Keraterm”, podsjeća Savez logoraša u BiH.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu je dokazane zločine u Keratermu naveo i u optužnici protiv predsjednika Srbije, Slobodana Miloševića, ali zbog njegove smrti postupak je prerano okončan.

Osim ovoga, mnogi od odgovornih lica iz tadašnje civilne i vojne vlasti Republike Srpske i Prijedora, te paravojnih jedinica, uprave i čuvara logora, su pravomoćno proglašeni krivim i kažnjeni dugotrajnim zatvorskim kaznama.

Država još uvijek nije ispunila svoju obavezu prema logorašima

“Kaznama koje su svjetska potvrda i definitivna osuda, ali svakako nikada i adekvatna satisfakcija za torture i neljudske postupke koje su isti uzrokovali logorašima i njihovim porodicama. Tijela ubijenih logoraša iz logora smrti Keraterm su kasnije skupljana po različitim grobnicama Tomašice, Starih Kevljana i Jakarine Kose”, ističu iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaju da sve to, kao i nedavna kolektivna dženaza 16 nevinih žrtava u Kamičanima, samo su potvrda da još uvijek “država nije odala minimum priznanja žrtvama torture, koje su svoje živote, dijelove tijela i duha trajno položili u temelje naše Bosne i Hercegovine”.

“Još uvijek, država nije ispunila svoju obavezu prema logorašima i prema istini, konačnim donošenjem adekvatnog Zakona o žrtvama ratne torture, kako na federalnom, tako i na državnom nivou. A godine prolaze, a svjedoci odlaze, a obaveza ostaje. A kad se nešto iskreno hoće, onda se zaista i može, nađe se način”, poručuju iz Saveza logoraša u BiH.

Izvor: Agencije