Novi predsjednik Albanije Bajram Begaj polaže zakletvu

Prema dnevnom redu, predsjednik Ustavnog suda će uručiti Ustav Albanije novom predsjedniku, koji je izabran 4. juna u parlamentu.

Skupština Albanije je 4. juna izabrala dotadašnjeg načelnika Generalštaba Bajrama Begaja za novog predsjednika (Anadolija)

Novoizabrani predsjednik Albanije Bajram Begaj položit će zakletvu u Parlamentu Albanije te preuzeti zadatak vođenja države.

Nakon zakletve u Skupštini, u Predsjedništvu će biti održana inauguracija, kada će Begaj i zvanično preuzeti dužnost od aktulenog predsjednika Ilira Mete, prenosi agencija FoNet, pozivajući se na albanske medije.

Prema dnevnom redu, predsjednik Ustavnog suda će uručiti Ustav Albanije novom predsjedniku, koji je izabran 4. juna u parlamentu.

Koordinacija Albanije i Kosova

Na Kosovu se, u međuvremenu, Meta sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani, premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Demokratske partije Kosova Memlijem Krasniqijem, sa kojim je razgovarao o ratu, Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) i suđenju njenim liderima, ističući da ta borba mora ostati do kraja čista.

Nakon sastanka sa Kurtijem, Meta je na svom Facebook nalogu napisao da je potrebna veća koordinacija Albanije i Kosova u “vanjskoj i regionalnoj politici”, u skladu sa zajedničkim ciljem članstva u Evropskoj uniji, prenosi Kosovo online.

“Što se tiče regionalne saradnje, dijelili smo istu ocjenu u podršci samo sveobuhvatnim inicijativama, kao što je Berlinski proces. Kosovo je postalo primjer demokratije, borbe protiv kriminala i korupcije, vladavine prava i europeizacije u regionu, ocijenjeno u međunarodnim izvještajima, koje zaslužuje što preij liberalizaciju viza za svoje građane”, napisao je Meta.

Izvor: Agencije