Širi se požar u Sloveniji, situacija na Blidinju sve teža

U području Hrpelje-Kozina vatrogasci su jedno požarište ugasili, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila vatru gasi jedan helikopter slovenačke vojske,

Požar se od jutros gasi s najvećim kapacitetima iz zraka koji su na raspolaganju (Al Jazeera)

Požar na slovenačkom Krasu traje već sedam dana, a stanje je i dalje kritično uprkos velikom broju vatrogasaca i letjelica za gašenje požara te pomoći iz susjednih država, a u subotu se proširio na još jednu općinu – Hrpelje-Kozina.

U području Hrpelje-Kozina vatrogasci su jedno požarište ugasili, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila vatru gasi jedan helikopter slovenačke vojske, prenosi Hina.

Na cijelom području zahvaćenom vatrom i dimom, na više od dvije hiljade hektara u subotu je djelovalo više od hiljadu dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca te 15 zračnih plovila za gašenje, među njima i hrvatski “kanader”.

Angažirano više od 1.000 vatrogasaca

Osim dva slovenačka helikoptera, vatru su gasili u subotu i helikopteri iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke. Očekuje se i dolazak mađarskog transportnog aviona “casa”, te  tri aviona iz Rumunije.

Za sedam dana iz zraka je do danas na požarište bačeno 1,7 miliona litara vode.

Prema izvještajima slovenskih medija, trenutno najviše posla vatrogasci imaju na području Trstelja, gdje su ekipe pojačane, a na cijelom području požara djeluje više od hiljadu vatrogasaca koji gase rubove požarišta. U središte požara ne smiju zbog eksplozivnih sredstava preostalih iz borbi na fronti uz rijeku Soču u Prvom svjetskom ratu.

Iz preventivnih razloga noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 obližnjih sela. Riječ je o najvećem požaru u historiji Slovenije, koji je zahvatio više od dvije hiljade hektara zemljišta.

Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jače padavine na području gdje bukti požar mogle početi padati iduće sedmice, možda u utorak, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Pogoršana situacija na Blidinju

Situacija s požarom na Blidinju u Bosni i Hercegovini je pogoršana, a vatra je došla blizu kuća, kaže direktor Uprave Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

Vatrogascima s ovog područja pomoć pružaju i kolege iz susjednih opština i Kantona Sarajevo.

Od jutros je na gašenju požara aktivan i helikopter Oružanih snaga BiH, a očekuje se i dolazak kanadera iz Hrvatske.

Ranije je saopćeno da je dosad izgorjelo 160 hektara i da je požarna linija duža od dva kilometra.

Kantonalne vlasti kažu da su štete ogromne.

Izvor: Agencije