Njemački Wpd dobio koncesiju za izgradnju dva vjetroparka u BiH

Područje Hercegovine, po istraživanjima, ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini.

Isplativi potencijal BiH za izgradnju vjetroelektrana iznosi 10.619 MW, a potencijalna proizvodnja 22.893 GWh (EPA - Ilustracija)

Njemačka kompanija Wpd, koja se bavi proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora, dobila je koncesije za izgradnju dva vjetroparka na području bosanskohercegovačkih općina Glamoč i Bosansko Grahovo, ukupne instaliranje snage 264 megawata (MW), prenosi agencija Hina.

Vlada Kantona 10 donijela je odluku o odobravanju koncesije kompaniji Vjetroelektrane dah planine d.o.o. Mostar, čiji je osnivač Wpd Europe GmbH, za izgradnju vjetroparka “Čadilj” na području općine Glamoč. Projektom je predviđeno izgradnje vjetroparka instalirane snage od 138 MW.

Na području općine Bosansko Grahovo Wpd-u je odobrena koncesija za izgradnju vjetroparka “Marino brdo” ukupne instalirane snage od 126 MW.

Wpd planira izgradnju ukupno četiri vjetroparka u Kantonu 10 sa sjedištem u Livnu. Ranije su predstavili planove za izgradnju vjetroparka “Kruzi i Vaganj” na području Livna ukupne instalirane snage 810 MW.

Ranije izgrađeno

Na području ovog bh. kantona do sada su izgrađena dva vjetroparka za proizvodnju električne energije.

U planu je izgradnja nekoliko privatnih vjetroelektrana, a s izgradnjom jedne od njih je počela kineska kompanija China National Technical Import & Export Corporation na lokaciji brda Ivovik lod Livna, ukupne vrijednosti 130 miliona eura.

Područje Hercegovine, po istraživanjima, ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini. Na temelju studije međunarodne agencije International Renewable Energy Agency (IRENA), isplativi potencijal za izgradnju vjetroelektrana iznosi 10.619 MW, a potencijalna proizvodnja 22.893 GWh.

Poređenja radi, cijela potrošnja električne energije u Bosni i Hercegovini tokom 2020. iznosila je nešto više od 12.000 GWh.

Izvor: Agencije