Evropska unija produžila mandat Miroslavu Lajčku

Specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu mandat je produžen za dvije godine, do 31. augusta 2024.

Miroslav Lajčak je na funkciju specijalnog predstavnika Unije imenovan u aprilu 2020. (EPA)

Vijeće Evropske unije usvojilo je odluku o produžetku mandata specijalnom predstavniku za dijalog Kosova i Srbije i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavu Ljačku.

Specijalnom predstavniku EU-a mandat je produžen za dvije godine, do 31. augusta 2024. godine, navodi se u saopćenju Vijeća EU-a, prenosi Tanjug.

Normalizacija odnosa Kosova i Srbije

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i nekadašnji šef slovačke diplomatije je na ovu funkciju imenovan u aprilu 2020. godine, na prijedlog šefa diplomatije EU-a Josepa Borrella, a uz saglasnost svih šefova diplomatija Unije.

Zadatak specijalnog predstavnika EU-a je postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i doprinos jačanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenja između partnera na Zapadnom Balkanu.

Osim toga, njegov zadatak je da zemljama Zapadnog Balkana pomogne da prevaziđu naslijeđe prošlosti i doprinesu dosljednosti i djelotvornosti djelovanja EU-a na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije