Brnabić: Hrvatska zabranila privatnu posjetu Vučića Jasenovcu

Predsjednik Srbije planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dozvoliti ulazak u zemlju, objavio je Jutarnji list, pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi.

Vučić je, prema izvorima hrvatskog lista, kontaktirao Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da danas privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dozvoliti ulazak u zemlju, objavio je Jutarnji list pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi.

Ovu informaciju su prenijeli i potvrdili i mediji iz Srbije.

Vučić je, prema izvorima hrvatskog lista, kontaktirao predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu.

Kako prenosi Jutarnji list, Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posjetu Hrvatskoj te da mu se može pridružiti ako želi. Rekao mu je i da o svome dolasku obavijesti i hrvatsku Vladu ako smatra da to treba napraviti.

“Pupovac je kontaktirao premijera Andreja Plenkovića, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj”, piše list.

Kako prenosi Jutarnji list, bez službene informacije hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, predsjednik Srbije je želio da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine i dođe oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

“Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika ‘svesrpskog sveta’ u Hrvatskoj mu neće proći”, rekao je za Jutarnji izvor iz Banskih dvora.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković u 11 sati će održati vanrednu konferenciju za medije na kojoj će se osvrnuti na ovu informaciju.

‘Skandalozna odluka’

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je odluka hrvatske vlade da zabrani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posjetu Jasenovcu “skandal”.

Dodala je da je Vučić odgodio posjetu “radi dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske, prenijela je beogradska novinska agencija Beta.

“To je isto kao kada biste predsedniku Izraela zabranili posetu Aušvicu. To je antievropska i anticivilizacijska odluka i brutalno gaženje slobode kretanja. Da ne analiziramo koliko to govori i o nepoštovanju srpskih žrtava”, ocijenila je Brnabić gostujući na TV Pink.

“Da li je to odluka države članice Evropske unije, da li je to u skladu sa poštovanjem slobode kretanja, da li je takva odluka u duhu antifašizma i slobodarskih načela? Da li bi odluka bila drugačija da je najavljena zvanična poseta predsednika?”.

Ona je rekla da je odluka zvaničnog Zagreba “najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske”.

“To je ogledalo jedne zemlje. Da ne govorimo o tome šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava, svih onih koji su stradali od ustaškog režima NDH”, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je rekal da će Vučić sada tražiti službenu posjetu.

“Pa da vidimo te evropske vrednosti”, rekla je Brnabić ocijenivši da odlaganje njegova posjeta Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti “nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku”.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posjetu Zagrebu zbog ove informacije.

Mihajlović se u utorak u Zagrebu trebala sastati sa hrvatskim ministrom ekonomije Davorom Filipovićem, a glavna tema razgovora trebala je biti regionalna energetska opskrba.

‘Posjeta ne može biti privatna’

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković rekao je da je ono što stoji u noti Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna posjeta Vučića Jasenovcu, “ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata”.

On je naveo da je Srbija uputila notu Amasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Najavio je i da će Vlada Srbije odlučiti i odgovarajućim protivmjerama.

“Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava“, naglasio je Selaković na press konferenciji.

Selaković je pročitao notu hrvatskog Ministarstsva, koja je Ambasadi Srbije u Zagrebu dostavljena 15. jula, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja posjeta stranih zvaničnika, vrijeme, priroda i program posjete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obje strane.

“Činjenica da hrvatska vlada nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete Hrvatskoj je neprihvatljiva”, navedeno je u noti Ministarstva.

U njoj se također navodi i da posjeta visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

“Kad se stvore uvjeti za takvu posjetu o kojoj ovoga puta vlasti Hrvatske nisu bile zvanično informirane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima”, stoji u noti.

‘Zloupotreba žrtava’

Vučić je na Televiziji Pink govorio nedavno kako nijedan predsjednik Srbije prije njega nije bio u Jasenovcu, prenosi Hina.

Na to je reagirao bivši predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “istorija počinje od njega”.

“Ova laž da je prvi predsednik koji je posetio Jasenovac morbidna je, jer je upotrebu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije ličnih ambicija teško i komentarisati”, rekao je Tadić za Danas.

Bivši predsjednik Srbije dodao je kako je “ključna razlika između njega i Vučića to što on posete mestima stradanja nije upotrebljavao za takmičenje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma”.

Izvor: Agencije