Grlić Radman: Vučićev cilj su politički poeni na žrtvama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman (EPA)

Zabranu dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u nekadašnji logor Jasenovac hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman objasnio je izostankom službene najave srbijanske strane da će šef jedne države doći na teritoriju druge države, što je, prema protokolu, trebalo uraditi.

“Ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica”, rekao je novinarima Grlić Radman, prema izvještaju portala Index.

“Neslužbenim kanalima smo doznali da predsjednik Vučić namjerava posjetiti Jasenovac, Pakrac… Neuobičajeno je da to doznajemo neslužbeno. Uručili smo notu”, rekao je Radman.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno posjetiti logor Jasenovac iz Drugog svjetskog rata u kojem je bio zatvoren i ubijen veliki broj Srba, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju, što je izazvalo oštre reakcije Beograda.

‘Političke provokacije’

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska strana spremna na dijalog, no isto to očekuje od Srbije, za koju je rekao da nije iskrena, dok posljednji potez srbijanskog predsjednika ocjenjuje kao provokacija.

“Ovdje su žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je Vučiću dobiti dodatne političke bodove u Srbiji”, rekao je Radman.

“Osuđujemo svaki zločin, poklanjamo se svakoj žrtvi, ali to isto očekujemo i od srpske strane”, rekao je hrvatski šef diplomatije, uz optužbe da se Srbija nije suočila s prošlošću, uključujući i problem nestalih osoba iz Domovinskog rata u Hrvatskoj devedesetih godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada