Sobranje i vlada podržali francuski prijedlog što otvara put pregovorima s EU-om

Francuski prijedlog uključuje priznanje bugarske manjine u ustavu Sjeverne Makedonije na jednakom nivou s drugim narodima.

Za prijedlog je glasalo 68 zastupnika, opozicija je prije glasanja napustila dvoranu (EPA)

Vlada Sjeverne Makedonije u subotu je odobrila francuski prijedlog koji predviđa otvaranje pregovore te zemlje sa Evropskom unijom, javila je Al Jazeerina novinarka.

Premijer Dimitar Kovačevski kaže da pregovarački okvir štiti identitet naroda i makedonski jezik, a zemlja je na korak do početka pregovora.

Odluka vlade dolazi nekoliko sati nakon glasanja u Sobranju po istom prijedlogu, kada je makedonski parlament podupro francuski kompromisni prijedlog koji bi trebao ukloniti bugarsku blokadu pristupnih pregovora Skoplja i EU-a.

Za taj je prijedlog, po navodima makedonske novinske agencije MIA, glasalo 68 zastupnika a protiv nije bio niko. Opozicija je prije glasanja napustila dvoranu, prenosi Hina.

Sjeverna Makedonija je 2005. dobila status kandidata, a od 2008. čeka na početak pregovora za učlanjenje u evropski klub. Najprije je blokirala Grčka zbog čega je Makedonija i promijenila ime u Sjeverna Makedonija, a krajem 2020. Bugarska je blokirala otvaranje pregovora u sporu povezanom sa zajedničkom historijom, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Sporna pitanja

Francuska, koja je do kraja juna predsjedavala EU-om, sastavila je prošli mjesec prijedlog koji uključuje priznanje bugarske manjine u ustavu Sjeverne Makedonije “na jednakom nivou s drugim narodima” te uvodi određene promjene u makedonskim udžbenicima historije.

Ostala sporna pitanja Skoplje i Sofija riješili bi naknadno.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel se na glasanje osvrnuo na Twitteru. Kako je napisao, odluka utire put za “međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom sljedeće sedmice”.

“Dočekujemo vas raširenih ruku”, dodao je.

Ulice Skoplja od početka jula mjesto su protesta protiv predloženog kompromisa s Bugarskom.

Izvor: Agencije