I dalje gori na šibenskom području, vatra pod kontrolom

Tokom cijele noći više od 300 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom kod Zatona i Rasline, a situacija je sada pod kontrolom, kažu hrvatski vatrogasci.

U vatrenoj stihiji je lakše povrijeđen jedan vatrogasac Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I dalje gori između Vodica i Šibenika kod Zatona, ali je požar okružen, rekli su za hrvatske mediji vatrogasni zvaničnici.

Tokom cijele noći više od 300 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom kod Zatona i Rasline, objavila je vatrogasna zajednica na internetskim stranicama, prenosi Hina.

Vatrogasci su uspjeli požar noćas oko 2 sata staviti jednim dijelom pod kontrolu te jutros nema nekontroliranog širenja vatre i velikih fronti, a požar je, navode okružen sa svih strana.

“Od 6 sati su uključena i dva Canadaira. Noćas je bilo angažirano 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca te brojni građani. Iz unutrašnjosti je došlo 118 vatrogasaca sa 40 vatrogasaca“, rekao je glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

 

Prema prvim informacijama, u vatrenoj stihiji je lakše povrijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik, a na području Rasline i Zatona izgorjelo je dvadesetak kuća.

Požar se zbog jakog vjetra proširio na brdo pored Zatona. Foto: Sime Zelic/PIXSELL (Pixsell)

 

“Noćas nije bilo naredbe o evakuaciji, stanovnici su branili svoje kuće i hvala im svima. Nastale su velike materijalne štete na kućama i maslinicima, ali srećom bez ozlijeđenih. Procjena je da je opožareno oko 3000 hektara”, dodao je Tucaković.

Vatrogasci s ostalim snagama do daljnjeg ostaju na požarištu.

Saobraćaj je na tom području djelomično zatvoren. Prekinut je na Jadranskoj magistrali od Šibenskog mosta do izlaza iz Vodica a alternativni pravci su autocesta A-1 ili cesta D-56 preko Skradina.

Zatvorene su i ceste Vodice-Gaćelezi i Šibenski most-Zaton-Raslina.

Evakuacija pomorskim putem

U požaru kod Šibenika u srijedu je izgorjelo dvadesetak kuća, a stanovnici Zatona i Rasline evakuirali su se pomorskim putem.

Požar je prvobitno izbio kod Vodica te kod Mrdakovice na Benkovačkoj cesti, a fronta tog požara proširila se prema Zatonu nedaleko od Šibenika. Na požarište su upućeni i pripadnici Hrvatske vojske.

U Zaton je došao i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar odbrane Mario Banožić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, kninsko-šibenski župan Marko Jelić i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Izvor: Agencije