Hrvatski Sabor podržao ulazak Švedske i Finske u NATO

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije je tražio od Vlade i Sabora da ulazak Finske i Švedske u NATO uvjetuju izmjenama izbornog zakona u BiH.

Saborski klubovi podržali su u četvrtak ulazak Švedske i Finske u NATO, osim Kluba HSS-a i Radničke fronte (Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski klubovi podržali su u četvrtak ulazak Švedske i Finske u NATO, osim Kluba HSS-a i Radničke fronte, koji smatra da im ulazak treba uvjetovati rješavanjem političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska nam treba biti na prvom mjestu i trebamo uvjetovati rješavanje situacije u BiH i na cijelom području jugoistočne Europe, da ne bismo imali rat na granicama, kazao je Krešo Beljak (HSS) najavivši da će njegov klub biti protiv.

Dodao je da može shvatiti Finsku i Švedsku i njihove zahtjeve, ali ga niko neće uvjeriti da je gora potencijalna ratna situacija u Skandinaviji nego na Balkanu.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ističe da odluka za njih nije ni jednoznačna niti laka jer jačanje naoružavanja i vojnih saveza nije politika koju podržavaju.

No, Benčić iskazuje razumijevanje što, u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i njenih otvorenih prijetnji drugim zemljama, neke zemlje žele ojačati svoje sigurnosne politike.

Uvjetovanje izbornim zakonom u BiH

Činjenica da se radi o odlukama matičnih država i njihovih građana, čije se mnijenje oko ulaska u NATO okrenulo za 180 stepeni, nama je bila ključni element, takve odluke treba poštovati, kazala je.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije je također tražio od Vlade i Sabora da ulazak Finske i Švedske u NATO uvjetuju izmjenama izbornog zakona u BiH, prema kojem bi hrvatske predstavnike u zakonodavnoj vlasti trebalo biti samo iz onih područja zemlje gdje su Hrvati u većini, što oponenti takvih politika vide kao dodatnu etničku podjelu zemlje.

Za prijem novih članica potreban je konsenzus u Alijansi.

Izvor: Agencije